Cariera lui se întinde pe o perioadă de jumătate de secol. A colaborat la zeci de producţii pentru BBC, dintre care fanii săi sigur îşi amintesc Life, Planet Earth sau The blue planet. David Attenborough împlineşte astăzi 96 de ani:
Articol editat de cristina.rusu,
8 mai 2022, 00:00 / actualizat: 8 mai 2022, 10:21
Cariera lui se întinde pe o perioadă de jumătate de secol. A colaborat la zeci de producţii pentru BBC, dintre care fanii săi sigur îşi amintesc Life, Planet Earth sau The blue planet. David Attenborough împlineşte astăzi 96 de ani:
Şi-a petrecut copilăria colectând fosile, plante şi pietre. A obţinut o bursă la Cambridge şi şi-a luat diploma în ştiinţe naturale. A lucrat la editarea de cărţi pentru copii înainte ca, în 1950, să obţină un job de realizator de emisiuni pentru BBC. Asemeni majorităţii compatrioţilor săi, Attenborough nu avea la vremea aceea televizor.
A produs emisiuni de quiz şi de muzică folk, dar în curând numele său a ajuns să fie asociat cu programele despre istoria naturală. În 1954 a participat la prima sa expediţie de colectare a unor specimene pentru grădina zoologică din Londra; şi, deşi iniţial era descurajat să apară în faţa camerei pentru că avea dinţii prea mari, a fost nevoit să preia în mod neaşteptat rolul de prezentator în seria de filme documentare care s-a născut în urma acestei călătorii.
În 1965 Attenborough a devenit directorul canalului BBC2, dar şi-a păstrat dreptul de a realiza emisiuni despre elefanţii din Tanzania şi despre bogata istorie culturală din Bali. Spre sfârşitul secolului XX a adoptat tonul environmentalist, pe care filmele sale îl ilustrează până în ziua de astăzi. Cel puţin 20 de specii de plante şi animale au primit numele lui David Attenborough, de la copacul cu flori blakea attenboroughi din Equador şi până la fluturele euptychia attenboroughi.
Citate memorabile
„Îmi doresc ca planeta să fi fost de două ori mai mare, iar jumătate din ea să fi fost încă neexplorată.”
„De când suntem pe această planetă am tăiat, ars, vânat sau otrăvit alte specii. În zilele noastre facem asta pe o scară mai largă ca oricând.”
„Există aproximativ 4 milioane de specii de plante şi animale în lume. 4 milioane de soluţii pentru problema de a fi în viaţă.”
„Cum ni se pare gândul că nepoţii noştri vor vedea un elefant doar într-o carte cu poze? Cum pot să mă uit în ochii nepoţilor şi să le spun că am ştiut ce se va întâmpla, dar nu am făcut nimic?”
„E extraordinar cât de egocentrici sunt oamenii. Cu ce mă bat la cap de fiecare dată este: „Spune-ne despre noi, spune-ne despre primul om”. Suntem atât de obsedaţi de propria noastră istorie, când sunt atâtea alte lucruri cu care această istorie e conectată.”
„Acest ultim capitol din istoria planetei ne poate da impresia că omul este scopul suprem al evoluţiei. Nu există nicio dovadă ştiinţifică a acestui punct de vedere, la fel cum nu există nicio dovadă că vom fi pe aici mai mult decât dinozaurii.”
„Nu doar schimbările climatice sunt problema, ci pur şi simplu spaţiul; spaţiul necesar pentru a produce hrană pentru atâţia oameni. Dacă nu vom stăvili creşterea populaţiei pe glob, mediul înconjurător o va face în locul nostru.”
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.