Prima pagină » Reportaje » La un liceu din Cluj-Napoca, orele de sport se fac pe role! [AUDIO/FOTO]
La un liceu din Cluj-Napoca, orele de sport se fac pe role! [AUDIO/FOTO]
Foto: Mihai Miclăuș
Profesorul Sergiu Mureșan a început ora de Educație fizică cu elevii clasei întâi de la Liceul cu Program Sportiv (LPS). Cursul are însă ceva special, pentru că cei mici sunt pe role. Din septembrie orele se desfășoară în același fel și acum se descurcă binișor inclusiv copiii care au învățat abia la școală să se dea pe patine cu rotile:
Profesorul Sergiu Mureșan a început ora de Educație fizică cu elevii clasei întâi de la Liceul cu Program Sportiv (LPS). Cursul are însă ceva special, pentru că cei mici sunt pe role. Din septembrie orele se desfășoară în același fel și acum se descurcă binișor inclusiv copiii care au învățat abia la școală să se dea pe patine cu rotile:
“Îmi place mai mult pe role decât orele de Educație fizică, pentru că, parcă, nu trebuie să dau atât din picioare.”
“Prima dată pe role a fost dificil, dar a doua oară m-am descurcat.”
“Îmi place pe role! –De când te dai pe role? –De când am venit la școala asta. Așa am învățat.”
“Pentru mine prima oară a fost foarte greu! Dar acum am început să mă descurc.”
“Cu domn’ profesor am învățat să mă dau și acum îmi place foarte mult.”
La LPS, orele de Educație fizică pe role au început odată cu venirea profesorului Sergiu Mureșan, care mai lucrase cu copii:
“Eu sunt antrenor de patinaj și împreună cu domnul director și cu doamna învățătoare le-am propus părinților să facem astfel de ore cu copiii. Au fost de acord, le-au cumpărat echipamente majorității copiilor, celor care nu au reușit să-și procure le-am dat eu. Când am început, mai puțin de jumătate dintre copii știau cât de cât să meargă pe role. Acum, încet, încet tot progresăm. Cam toți au început să devină mai relaxați pe role. Acum, în procent de 90 la sută, pot să spun, se descurcă destul de bine.” (Sergiu Mureșan)
Directorul Liceului Sportiv, Florin Covaciu, și-a propus să le ofere elevilor din clasele întâi și a doua inițiere în patinaj, dar pentru că sezonul rece durează puțin, orele de Educație fizică pe role au fost soluția prin care cei mici au putut rămâne pe patine tot timpul anului:
“Patinoarul de la Cora fiind aproape, am zis de ce să nu organizăm inclusiv cursuri de patinaj, având în vedere că și la Clubul Sportiv Școlar “Viitorul” sunt profesori de patinaj. În plus, patinajul prinde foarte bine la copiii mai mici. Părinții au fost bucuroși că diversificăm un pic orele clasice.” (Florin Covaciu)
În septembrie, la începutul anului școlar, doar câțiva copii știau să se dea pe role. În câteva luni toți au învățat elementele de bază și acum nu mai au rețineri când își pun patinele în picioare:
“Am învățat să fac drifturi și să iau curbe și să merg tare.”
“Am învățat să luăm viteză, cum să ne fie mai ușor să ne dăm pe role mai tare.”
“Acum știu să fac multe pe role. Cel mai greu e să dau viteză mare, am învățat să pun frână.”
“Domn’ profesor ne-a arătat cum să stăm în curbe, să punem picior peste picior.”
Dintre cei mici, câțiva au avansat atât de mult încât au fost legitimați și acum visează la primele lor competiții. Însă, indiferent dacă fac patinaj de performanță sau doar de plăcere, Sergiu Mureșan consideră că toți cei mici au numai de câștigat de pe urma acestor ore:
“Copiilor le place foarte mult, se simt bine. E o oră altfel, aș putea spune, și ies un pic din tipare. Când ne permite vremea și nu plouă facem pe role, afară, în curte, iar iarna aceasta am fost cu ei cel puțin o dată pe săptămână la patinoar. Eu cred că le place mai mult patinajul decât rolele. Acum, depinde și de fiecare dintre ei. Dar eu așa aș spune, că patinajul le place cel mai mult.” (Sergiu Mureșan)
Foto: Mihai Miclăuș
Patinajul iarna și rolele în tot restul anului nu sunt alternative singulare la orele clasice de Educație fizică pe care le elevii din ciclul primar le practică la LPS.
Directorul Florin Covaciu spune că și înotul se regăsește printre proiectele sale. În viitor se va încerca și atragerea fetițelor spre practicarea baschetului, mai ales că înainte de ’90 Universitatea nu avea rivale în baschetul feminin, cucerind zece campionate consecutive:
“Noi nu putem să ținem ore clasice de Sport. La LPS tot timpul trebuie să facem altfel, să-i atragem pe copii, să fim un pic diferiți față de celelalte școli. Avem patinaj, am avut înot. Înainte de pandemie am avut un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și cu bazinul Sun, unde duceam toți copiii de la clasele I – V la înot, pe gratis. Făceau inițiere, unii dintre ei chiar și consolidare.” (Florin Covaciu)
Text/audio/foto: Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.