Radio Cluj…la modă: istoria e la modă – Noaptea Muzeelor la MNIT
Foto: Facebook MNIT
Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, împreună cu celelalte instituții muzeale ale Clujului vă invită sâmbătă, 14 mai, la evenimentul deja consacrat pe plan național al Nopții Muzeelor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
12 mai 2022, 06:00 / actualizat: 12 mai 2022, 9:49
Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, împreună cu celelalte instituții muzeale ale Clujului vă invită sâmbătă, 14 mai, la evenimentul deja consacrat pe plan național al Nopții Muzeelor.
Pentru cei care nu sunt familiarizați, încă cu acest tip de acțiune, trebuie știut că este modalitatea democratică în care expozițiile aflate în muzee pot fi vizionate fără nici o taxă de participare, între orele 19.00-24.00, cu toate că prețul biletelor este infim față de munca invizibilă ascunsă în spate, neaccesibilă publicului, decât prin intermediul unor inițiative cum sunt și cele ale MNIT în parteneriat cu un spațiu comercial vast cu un aflux de populație semnificativ.
Acesta este și motivul pentru care povestea cu doamna Geanina Simion, șefa secției Educație Muzeală și Relații Publice a continuat cu precizări multiple, fascinante și necesare.
Moda este un domeniu care, cel mai adesea nu face referire strict la vestimentație. Însuși etimologia cuvântului ne duce cu gândul la modul/ modus de a exista al societății în anumite coordonate precise ale timpului, care sunt consemnate firesc de către istorie.
De aceea a vorbi exclusiv despre vestimentație fără a o raporta la contextul general devine reducționist. Poveștile istoriei devin poveștile modei dar și invers.
Ideea de împărtășire a pieselor de patrimoniu prin intermediul unui spațiu comercial de anvergură este o idee binevenită pentru a deschide drumul către muzeu, cultură și finalmente, educație.
Tot acolo se situează și proiectul devenit cutumă, de câțiva ani încoace, al Nopții Muzeelor, care se dorește a fi în primă instanță pentru public, o familiarizare incipientă cu expozițiile în curs.
Incipientă pentru că este doar primul pas pe care-l poți realiza pe drumul dobândirii oricărei forme de cunoaștere.
Muzeul vine, astfel către public, dar pentru o mai bună aprofundare și publicul este necesar să vină la muzeu. să fie curios, determinat și entuziast, condiții sine-qua- non pentru o receptare optimă.
Am aflat așa, de pildă despre o piesă excepțională a muzeului, un dolman de copil, descoperit în cripta bisericii Reformate din Huedin în urmă cu trei ani, pentru care muzeul, prin restauratoarea Mihaela Chetrari a primit Premiul de Excelență la cea de a XVI- a ediție a Salonului Național de Restaurare de la Craiova.
La un loc cu acesta se mai găseau și alte artefacte ce au fost datate ca aparținând sec. XVII- botoșei de mătase, bonetă și o periniță care toate au trecut printr-un proces complex și îndelungat de restaurare, inimaginabil pentru ochii unor profani cum suntem noi. Proiectul High Classic Transylvania, cu un concept inedit care alătură muzica clasică performată în spații istorice prestigioase ca, de pildă Castelul Teleki din Luna de jos, sau castelul Bannfy din Răscruci, Herina sau Kornis- cu specificul arhitecturii oferind interpretări de excepție ale unor partituri din muzica clasică corelate cu tema arhitecturală.
Expoziția care a avut loc în luna martie: Grație și feminitate în vremurile de demult realizată în parteneriat tot cu spațiul amintit anterior, familiariza publicul eterogen al mall-ului cu gravuri de secol XIX ce ilustrau celebrități feminine la modă în acea epocă, la care erau alăturate istoriile nu mai puțin interesante ale femeilor care au avut legături cu Clujul în acea perioadă.
Dictonul cu imaginea care face cât o mie de cuvinte își pierde complet valabilitatea atunci când vorbim de istorie. Istoria se constitue pe lângă imagini, fără nici un dubiu atrăgătoare, din istoriile mici și nenumărate care se cer povestite și ascultate.
Istoriile Clujului sau Limes- Frontierele Imperiului Roman în România, Podoabele timpului II , Aere de primăvară reprezintă câteva dintre punctele de atracție pentru voi în Noaptea Muzeelor oferite de MNIT.
Mulțumesc și pe această cale d-nei Geanina Simion pentru timpul acordat și pentru poveștile fascinante depănate pe care, în mod sigur le voi transmite mai departe.
Călina Langa, fashion designer
Foto: Facebook MNIT
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.