Sentințe definitive în Dosarul Colectiv
Iniţial, la instanţa de fond, Piedone primise 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, însă judecătorii de la Curtea De Apel București au admis, astăzi, 12 mai, apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare. În timpul procesului, judecătorii Curții au eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu de care era acuzat Piedone. El a fost condamnat în legătură cu autorizaţia emisă de Primărie pentru clubul Colectiv şi achitat pentru altă infracţiune de abuz în serviciu.
Articol editat de Andreea Leonid, 12 mai 2022, 15:06 / actualizat: 13 mai 2022, 13:53
Și patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi definitiv, astăzi, de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti la pedepse cuprinse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare.
Cei doi pompieri de la ISU, care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi definitiv la câte 8 ani şi 8 luni închisoare.
Daune morale și materiale
Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv şi doi pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015, a decis, joi, 12 mai 2022, Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit deciziei instanţei, patronii clubului Colectiv – Paul Gancea, Costin Mincu şi Alin George Anastasescu -, condamnaţi definitiv la pedepse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, doi pirotehnişti – Marian Moise şi Viorel Zaharia (fiecare 6 ani şi 10 luni) – au fost obligaţi să plătească în solidar cu SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Unitatea Administrativ Teritorială – Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dealu Spirii’ Bucureşti-Ilfov despăgubiri de peste 50 milioane euro către persoanele rănite şi rudele tinerilor morţi în urma incendiului din 2015.
În general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000 – 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro.
Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1,5 milioane euro şi 4,6 milioane lei.
De asemenea, inculpaţii menţionaţi, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.
Spre deosebire de sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond), Curtea de Apel Bucureşti a decis ca primarul Cristian Popescu-Piedone, cei doi pompieri implicaţi în acest caz şi trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 să nu mai apară pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune morale şi materiale.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.