O dietă alimentară bogată în antioxidanţi poate preveni demenţa
O dietă bogată în antioxidanţi poate proteja creierul şi poate preveni dezvoltarea demenţei, potrivit unui studiu american. Cele mai utile sunt substanţele furnizate de consumul de legume cu frunze verzi, precum şi fructele de anumite culori. Studiul a fost realizat de experţi de la Institutul Naţional pentru Îmbătrânire din Baltimore, Statele Unite. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele al căror sânge conţinea cantităţi mari din anumiţi antioxidanţi au avut mai puţine şanse de a dezvolta demenţă decât cei cu un nivel mai scăzute al acestor substanţe.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 mai 2022, 12:00 / actualizat: 18 mai 2022, 14:42
O dietă bogată în antioxidanţi poate proteja creierul şi poate preveni dezvoltarea demenţei, potrivit unui studiu american. Cele mai utile sunt substanţele furnizate de consumul de legume cu frunze verzi, precum şi fructele de anumite culori. Studiul a fost realizat de experţi de la Institutul Naţional pentru Îmbătrânire din Baltimore, Statele Unite. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele al căror sânge conţinea cantităţi mari din anumiţi antioxidanţi au avut mai puţine şanse de a dezvolta demenţă decât cei cu un nivel mai scăzute al acestor substanţe.
„Concluzia este că o dietă sănătoasă, bogată în antioxidanţi din legume cu frunze închise la culoare şi fructe cu pigment portocaliu, cu sau fără suplimente antioxidante, poate reduce riscul de demenţă„, a explicat dr. Luigi Ferrucci de la Institutul American, care a finanţat studiul.
Potrivit acestuia, singura modalitate de a demonstra legătura dintre antioxidanţi şi sănătatea creierului este printr-un studiu clinic pe termen lung cu participanţi selectaţi aleatoriu.
„Acest lucru arată dacă mai puţine persoane care iau cantităţi atent controlate de suplimente antioxidante dezvoltă demenţă în timp„, a adăugat Ferrucci. Studiul a implicat aproape 7.300 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 90 de ani, supuse unui test fizic şi unui test de sânge care a măsurat nivelurile de antioxidanţi, fiind luată în considerare şi dieta lor. Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de cantitatea de antioxidanţi din sânge, iar starea lor a fost monitorizată timp de 16 ani. Cercetarea a fost realizată în decurs de 26 de ani.
Experţii au descoperit că persoanele cu cele mai mari niveluri de antioxidanţi – luteină şi zeaxantină – în sânge au avut mai puţine şanse de a dezvolta demenţă decât cei cu niveluri mai scăzute. Luteina şi zeaxantina se găsesc în alimente de origine vegetală precum varza, spanacul, broccoli şi mazărea. Orice creştere a acestor niveluri de antioxidanţi din studiu a fost asociată cu o reducere cu 7% a demenţei. La voluntarii cu niveluri ridicate ale unui alt antioxidant numit beta-criptoxantina, orice creştere a fost asociată cu un risc redus de demenţă cu 14%. Beta-criptoxantina se găseşte în fructele cu pigment portocaliu, inclusiv portocale, papaya, mandarine.
„Experţii cred că un consum zilnic de antioxidanţi poate ajuta la protejarea celulelor corpului, inclusiv a celulelor creierului, de leziuni„, a precizat Ferrucci. Cu toate acestea, nu este clară cantitatea de antioxidanți care trebuie luată zilnic din alimente, precum şi de suplimente pentru un creier sănătos. Totuşi, cercetătorii cred că antioxidanţii ajută la protejarea creierului de stresul oxidativ, care poate provoca leziuni celulare. Datele sondajului au fost publicate în revista „Neurology”. (www.dariknews.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.