Avea 5 ani când familia lui a emigrat în Statele Unite. A încercat mai multe meserii în industria filmului înainte de a deveni regizor. În 18 mai 1897 s-a născut Frank Rosario Capra:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
18 mai 2022, 06:00 / actualizat: 18 mai 2022, 9:55
Avea 5 ani când familia lui a emigrat în Statele Unite. A încercat mai multe meserii în industria filmului înainte de a deveni regizor. În 18 mai 1897 s-a născut Frank Rosario Capra:
Cea mai neplăcută experienţă a vieţii lui; aşa a descris Frank Capra călătoria de 13 zile cu vaporul spre America. Familia lui s-a instalat într-un cartier din LA locuit de italieni; tatăl său lucra ca şi culegător de fructe, iar el s-a angajat ca vânzător de ziare, un job pe care l-a păstrat până când a terminat liceul. Părinţii săi voiau ca el să dea la facultate, ceea ce a şi făcut, înscriindu-se la California Institute of Technology; iar pentru a se întreţine, lucra între timp în spălătoria din campus şi cânta la banjo în cluburi de noapte. În 1918 şi-a obţinut diploma de inginer chimist, dar la scurt timp după absolvire a fost înrolat, primind sarcina de a-i învăţa matematică pe artilerişti. Serviciul său militar s-a încheiat când s-a îmbolnăvit de gripa spaniolă şi a fost lăsat la vatră.
Era singurul membru al familiei care avea o diplomă universitară, dar era tot odată singurul care nu putea găsi un job stabil. La 24 de ani colinda vestul Statelor Unite căţărându-se ilegal în trenuri de marfă, lucrând din când în când la ferme ori ca actor de figuraţie. În această perioadă a regizat primul său documentar, un film de 32 de minute despre vizita unui crucişător italian în portul din San Francisco. A citit în ziar că se deschide un nou studio de film: Capra a sunat să se intereseze de un loc de muncă, minţindu-i că avea în branşă mult mai multă experienţă decât deţinea în realitate. A scris scenarii, a stat în spatele camerei şi a regizat filme dintr-un buget sub 100 de dolari, până când în 1928 a fost angajat la Columbia pictures. Avantajul lui faţă de alţi regizori era că, datorită educaţiei de inginer, s-a adaptat mai uşor la filmele cu sunet (pe care, oricum, mulţi alţii le considerau o modă trecătoare). Primul său film sonor a fost The younger generation; iar un alt titlu, It happened one night, a câştigat Oscarul în 5 categorii. De altfel în 1936 Capra a fost el însuşi gazdă a galei Oscar, invitaţie primită ca urmare a repetatelor sale succese.
Capra s-a înrolat din nou în al Doilea Război Mondial. Având la vremea aceea 44 de ani, nu era obligat să o facă, dar a simţit că trebuie să-şi demonstreze astfel devotamentul faţă de ţara sa adoptivă. În următorii 4 ani, treaba lui era să creeze documentare de război, în esenţă să le explice soldaţilor de ce trebuie aceştia să lupte. De altfel în 1945 a primit o medalie pentru această activitate, înmânată direct de generalul George C. Marshall. Şi-a fondat propriul studio de film, care a produs numai 2 pelicule memorabile; una dintre acestea este It’s a wonderful life, care nu a avut succes la public la data lansării, dar a câştigat mult în popularitate în deceniile ulterioare. Între timp însă subiectele abordate de el, care fuseseră foarte populare în America marii crize economice, nu mai interesau la fel de mult publicul după război. Capra s-a retras în curând din lumea filmului, motivând decizia prin faptul că din ce în ce mai des opţiunile sale creative sunt limitate de raţiuni de buget şi de cultura celebrităţilor. Ultimul său proiect a fost Rendezvous in space, un film cu tematică industrială, prezentat la un salon de ştiinţă în 1964.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.