Radio Cluj…la modă: Designerul lunii – Mariano Fortuny [FOTO]
Cu toate acestea, Mariano Fortuny a amprentat nu doar domeniul modei, ci multe alte sfere de activitate, în care nu doar că a experimentat diferite tehnici sau idei, dar a și patentat numeroase inovații.
Articol editat de cristina.rusu, 19 mai 2022, 10:29
De origine spaniolă, născut la Granada în data de 11 mai 1871, într-o familie de pictori de generații, Mariano Fortuny a beneficiat de o moștenire spirituală puternică care s-a manifestat de-a lungul întregii sale cariere.
Mariano Fortuny este cel mai adesea asociat cu Veneția, pentru că acolo a locuit cu începere din 1889 până la moartea sa în 1949, casa în care a locuit- Palazzo Orfei fiind astăzi un muzeu ce-i poartă numele.
După moartea tatălui său, survenită după trei ani de la nașterea micului Mariano, familia s-a mutat la Paris unde putea beneficia de ajutorului unchiului și bunicului său matern. Tot unchiul său, a fost cel care i-a oferit primul, sprijinul său și indicațiile necesare pe drumul învățării picturii și tainelor sale.
Se pare că o influență informală ar fi avut și sculptorul Auguste Rodin în educația sa timpurie, deși creatorului îi plăcea să se considere un autodidact.
De mic agrea să se joace cu culori și să picteze sau să vopsească materiale, înconjurat fiind de numeroase piese de colecție, textile și alte artefacte adunate cu strădanie de părinții săi, iubitori ai frumosului în orice formă.
De altfel Mariano Fortuny este cunoscut în modă nu doar pentru crearea rochiei Delphos, celebrul tip de rochie plisată într-o manieră personală ci și pentru numeroasele creații imprimate cu metal pe catifea, în combinații rafinate de culoare, amintind parcă de paleta Veneției renascentiste.
Mariajul cu Henriette Negrin, o croitoreasă experimentată îi va facilita lui Fortuny, ulterior crearea unor tipare de rochii extrem de avantajoase pentru experimentele sale în formă și culoare.
La acest tip de experimentări a folosit și educația sa științifică- a studiat fizica și chimia în Germania, ulterior aplicând cunoștințele sale în designul pentru scenă.
În anul 1892 a plecat la Bayreuth în Germania, pentru a vedea la fața locului montările magistrale gândite de Wagner pentru operele sale, în spațiul special gândit în acest scop. A fost de-a dreptul fascinat de spectacolele văzute de o asemenea manieră încât pe lângă pictarea unor decoruri imaginate pentru spectacole, a încercat să gândească un sistem diferit de iluminare a scenei.
Așa s-a născut celebrul dom al lui Fortuny, patentat de creatorul său în anul 1901 și lansat în 1904. Avantajul obținut era acela al difuzării unei lumini indirecte prin intermediul schimbării calității suprafețelor pe care era proiectată lumina.
Fortuny împărtășea la fel cu Wagner conceptul conform căruia o operă trebuie să fie chintesența tuturor artelor care contribuie la nașterea sa.
Accentul pus pe partea de tehnicitate nu ținea, astfel exclusiv doar de cunoașterea tehnicienilor ci și de cea a designerului, a artistului, a cărui implicare în aspectele concrete de materializare a ideii era esențială.
Activitatea sa intensă a cuprins astfel nu doar domeniul designului de scenă sau al costumelor ci și pe cel al fotografiei, modei și picturii, dar și designului de interior.
Multe dintre creațiile Fortuny au fost expuse și comercializate în magazinul lui Paul Poiret la Paris- o mică observație de final ce sper, că va deschide apetitul pentru continuarea poveștii noastre.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.