A lansat 40 de albume, dar cele mai cunoscute piese ale sale au fost coveruri. Apare pe locul 97 în topul celor mai buni cântăreţi din toate timpurile, întocmit de revista Rolling Stone. În 20 mai 1944 s-a născut John Robert Cocker:
Articol editat de cristina.rusu,
20 mai 2022, 06:00 / actualizat: 20 mai 2022, 10:17
A lansat 40 de albume, dar cele mai cunoscute piese ale sale au fost coveruri. Apare pe locul 97 în topul celor mai buni cântăreţi din toate timpurile, întocmit de revista Rolling Stone. În 20 mai 1944 s-a născut John Robert Cocker:
Prima experienţă cu cântatul în public a avut-o la 12 ani, când fratele lui mai mare, care avea deja o trupă, l-a invitat pe scenă. În 1960 şi-a fondat propriul său grup, The Cavaliers, care nu doar că nu primea bani pentru concerte, dar trebuia să plătească intrarea în cluburi înainte de a putea cânta. Cocker a renunţat la şcoală cu un an înainte de absolvire şi s-a angajat la o benzinărie, în paralel încercând să se ocupe şi de muzică. A lansat primul single pe cont propriu în 1964, un cover după I’ll cry instead de la The Beatles, care a fost un eşec pe toată linia.
În 1968 succesul l-a ajuns din urmă după un alt cover The Beatles, care a devenit mai târziu genericul serialului The wonder years. Cocker a impresionat mult publicul la festivalul de la Woodstock din 1969; şi de fapt în întreaga lui carieră a susţinut mai multe concerte în Statele Unite decât în ţara sa natală. Joe Cocker a fost deţinătorul unui premiu Grammy şi al unui Oscar pentru coloana sonoră a filmului An officer and a gentleman. Artistul a încetat din viaţă în decembrie 2014.
Ultimul concert pe care ar fi trebuit să îl susțină ar fi avut loc în Anglia, dar a fost amânat tocmai din cauza problemelor de sănătate. Joe Cocker a concertat și în România, în 2013, și ar fi urmat să revină în vara anului 2015.
Lucruri mai puţin cunoscute
Fluturatul braţelor era o mişcare specifică lui Joe Cocker. Mulţi credeau că făcea asta pentru că era pe droguri; de fapt, artistul a recunoscut că era doar frustrat că nu învăţase să cânte la vreun instrument.
A trăit mulţi ani în Statele Unite, dar e un lucru la care nu a putut renunţa: ceaiul englezesc! Chiar se gândea să obţină cetăţenia Statelor Unite, dar considerându-se un britanic autentic, nu se putea convinge să trădeze ataşamentul faţă de regină.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.