Filmul de weekend: pelicule românești la Festivalul de la Cannes
Juriul, al cărui președinte este anul acesta actorul francez Vincent Lindon, acordă un total de șapte premii pentru filmele din competiție: Palme d’or, Marele Premiu, Premiul Juriului, Premiile pentru cea mai bună regie, scenariu, interpretare masculină și feminină.
Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2022, 06:00 / actualizat: 21 mai 2022, 8:12
Cel mai reputat dintre regizorii din juriu este Asghar Farhadi, dublu câștigător de Oscar și câștigător de Grand Prix și Cel mai bun scenariu la
Cannes.
În secțiunea Un certain Regard, România este reprezentată de pelicula ”Metronom”, în regia lui Alexandru Belc. Acțiunea filmului se petrece în anii 70, atunci când Ion Țiriac și Ilie Năstase jucau finala Cupei Davis împotriva SUA, iar doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă.
Alexandru Belc, care semnează și scenariul, spune că ”filmul e povestea unei generații care a râvnit la libertate, o generație pusă la încercare de regimul comunist al anilor ‘70. O poveste de iubire între doi adolescenți, dar și una personală despre trădare, libertate, iertare”.
Celălalt regizor prezent anul acesta la Cannes este deja un obișnuit al festivalului și recompensat în mai multe rânduri. Cristian Mungiu a făcut parte și din juriu, iar cu filme participă a șasea oară la Cannes. Occident (Quinzaine des Réalisateurs, 2002) și Amintiri din Epoca de Aur (Un Certain Regard, 2009) au fost selecționate în secțiuni paralele, în vreme ce în competiția oficială au fost prezentate 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (Palme d’Or, 2007), După Dealuri (Premiile pentru interpretare feminină pentru Cosmina Stratan și Cristina Flutur și Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012) și Bacalaureat (Premiul pentru cea mai bună regie în 2016).
Filmul cu care participă în 2022 Cristian Mungiu în competiția oficială se numește R.M.N. Și numai faptul că a fost selectat deja spune multe despre valoarea lui, căci în competiție au fost alese numai 21 de producții din cele peste 3000 înscrise. Din dosarul de prezentare aflăm că ”R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor”. Din distribuție fac parte actorii Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován și Maria Drăguș, iar filmările au fost realizate în principal în satul Rimetea din județul Alba, dar și în alte localități din Transilvania.
R.M.N. va fi prezentat în premieră mondială la Cannes în seara zilei de 21 mai, iar în cinematografele din România îl vedem începând din data de 3 iunie.
Gala de închidere a celei de-a 75-a ediții a festivalului de la Cannes, la care vom afla și premiile, are loc în 28 mai.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.