Liliecii sunt mai inteligenţi decât unele rase de câini
Prin intermediul iniţiativei ‘În mica lume mare a liliecilor’, vizitatorii pot merge într-o expediţie în inima Muzeului de Istorie Naturală, unde se desfăşoară lucrări ştiinţifice şi se păstrează specii valoroase, a explicat Antonia Hubanceva, colaborator al muzeului, cercetător al vieţii liliecilor, care lucrează la o universitate din Danemarca ca manager al unei staţii de cercetare.
Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2022, 13:51
1.439 de specii de lilieci există în lume, unele dintre acestea fiind descoperite în ultimii ani. O nouă specie a fost descoperită în Europa.
În Bulgaria, trăiesc 33 de specii de lilieci.
Există lilieci care se hrănesc cu polen de flori, broaşte, insecte. Liliecii noştri din Bulgaria se hrănesc doar cu insecte. Fiecare dintre ei joacă un rol foarte important în ecosisteme. Diversele specii de lilieci au abilităţi cognitive diferite. Sunt uimită de inteligenţa lor, unii sunt chiar mai inteligenţi decât unele rase de câini. Liliecii pot absorbi informaţii atât de repede, încât până şi eu, care îi studiez de 15 ani, sunt încă surprinsă. Liliecii trăiesc mult timp, peste 45 de ani. Acum, noi asistăm la „începutul prăbuşirii sistemelor biologice ale Pământului. Suntem la a şasea extincţie în masă. Cea anterioară – a cincea, a distrus dinozaurii. Liliecii sunt pe cale de dispariţie. Există unii care sunt mult mai vulnerabili. Biodiversitatea, aşa cum o ştim noi şi care susţine viaţa de pe planetă, climă şi învelișul viu al planetei noastre se destramă. Liliecii sunt o parte importantă a acesteia, a avertizat cercetătorul bulgar.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.