Poveştile bune nu obosesc niciodată. Ce altă dovadă mai bună ne-ar trebui decât faptul că după mai bine de un secol de adaptări şi ecranizări, unele inspirate, altele doar neobişnuite, aventurile lui Sherlock Holmes şi ale asistentului său încă stârnesc un fior de mister. Autorul lor, Arthur Conan Doyle, s-a născut în 22 mai 1859:
Articol editat de cristina.rusu,
22 mai 2022, 06:00 / actualizat: 22 mai 2022, 8:47
Poveştile bune nu obosesc niciodată. Ce altă dovadă mai bună ne-ar trebui decât faptul că după mai bine de un secol de adaptări şi ecranizări, unele inspirate, altele doar neobişnuite, aventurile lui Sherlock Holmes şi ale asistentului său încă stârnesc un fior de mister. Autorul lor, Arthur Conan Doyle, s-a născut în 22 mai 1859:
Familia lui Arthur Conan Doyle s-a risipit, pe când acesta avea 5 ani, din cauza alcoolismului tatălui său, el fiind sprijinit de un unchi pentru a urma şcoala în Londra. Şcoala era aspră, sistemul favorizând pedepsele corporale şi umilirea rituală, iar mintea curioasă a viitorului scriitor nu găsea suficiente puncte de interes în educaţia pe care o considera medievală, cu accent pe clasici, pe retorică şi geometria euclidiană. S-a înscris la Facultatea de Medicină din Edinburgh, completându-şi cunoştinţele cu frecvente vizite la Grădina Botanică Regală.
Din 1879 a publicat povestiri poliţiste în ziare scoţiene. În mod interesant însă, cam din aceeaşi perioadă numele său a apărut în revistele medicale, cu un articol despre toxicitatea iasomiei. Era un susţinător al vaccinării obligatorii, un subiect despre care polemiza adesea în presa vremii. A petrecut câteva stagii ca medic pe vase comerciale, ajungând astfel din Oceanul Arctic şi până pe coasta de vest a Africii, dar s-a întors în Anglia pentru a-şi deschide propriul său cabinet. Pacienţii nu prea veneau, iar Doyle avea mult timp liber la dispoziţie, ceea ce l-a făcut să se întoarcă la scris. A scarlet study, prima povestire cu Sherlock Holmes, a apărut în 1886, pentru care Doyle s-a ales din partea editurii cu suma de doar 25 de lire. Personajul era bazat pe metoda de lucru a fostului său profesor de la facultate, al cărui spirit de observaţie îl admira, transpunându-l în firea unui detectiv care rezolvă cazurile prin metode ştiinţifice şi nu prin inepţia criminalului.
Atitudinea lui Doyle faţă de Sherlock Holmes era ambivalentă. În 1892 îi scria mamei sale că se gândeşte să-l ucidă, pentru că-l reţine de la treburi mai utile. Mama lui i-a interzis categoric, iar Doyle a devenit cel mai bine vândut autor al timpului său. Pe lângă romanele poliţiste scriitorul scoţian a avut însă şi alte lucrări: el este cel care a popularizat misterul navei Marie Celeste, adăugând detalii care astăzi sunt arhicunoscute (cum ar fi faptul că nava a fost găsită intactă, chiar dacă în fapt era pe cale de a se scufunda când a fost descoperită). A mai scris romane istorice cu o tentă umoristică şi o acţiune situată în perioada napoleoniană, dar şi lucrări science fiction şi de aventuri, poezii şi piese de teatru. În ultimii ani de viaţă a fost fascinat de paranormal (chiar a luat parte la o vânătoare de fantome în Devon), deşi încrederea sa în aceste fenomene a fluctuat de-a lungul timpului. Arthur Conan Doyle a încetat din viaţă în 7 iulie 1930.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.