Incluziv: Ce-au gătit finaliştii de la Step Chef Atipic [AUDIO]
Foto: Facebook Step Chef Atipic
S-a încheiat Step Chef Atipic, primul concurs de gătit pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi locomotorii din România. Vă propun să-i cunoaştem pe premianţi şi să vedem cu ce meniuri au impresionat juriul:
S-a încheiat Step Chef Atipic, primul concurs de gătit pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi locomotorii din România. Vă propun să-i cunoaştem pe premianţi şi să vedem cu ce meniuri au impresionat juriul:
Până la 20 de ani, Anca Ilie avea cam jumătate din ceea ce se consideră vedere normală. Acuitatea vizuală i s-a pierdut treptat, timp în care nu a încetat să se ocupe cu agricultura şi să gătească, o pasiune pe care a deprins-o de la tatăl ei. Ţine minte şi acum primul eşec în bucătărie: mâncarea de conopidă, pe care a transformat-o vrând-nevrând în piure. Anca Ilie a încheiat concursul de gătit pe locul 3:
Anca Ilie: Eu am filmat materialul de promovare al evenimentului, pentru care am gătit paste cu ton, cu care am intrat în semifinală. Acolo am gătit muşchi de porc cu sos de vin alb şi prune afumate, piure de cartofi şi o salată de varză albă cu mărar verde şi oţet balsamic. Iar la preparatul rece am făcut un mousse de ciocolată neagră, care a primit titlul de cel mai bun desert. Eu sunt obişnuită cu mâncarea de la ţară: cu ceapa de pe brazdă, cu loboda din curte. De când m-am mutat în Bucureşti, dacă nu am tot ce-mi trebuie şi în cantităţi suficiente, nici nu mă apuc să gătesc.
Andrea Nagy: Cu ce masă ai sărbătorit rezultatul de la concurs?
Anca Ilie: Acum vreau să merg să cumpăr căpşuni, pentru că am acasă ciocolată albă; şi fiica mea, de când a mâncat un mousse de căpşuni, ciocolată albă şi iaurt, a declarat oficial că este desertul ei preferat.
***
Radu Alexa a fost criminalist în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Suceava până în 2014 când, în urma unei căderi de la înălţime, a rămas imobilizat în scaun rulant. Spune că a practicat mai degrabă gătitul tip fast food până în pandemie, când lipsa de activităţi exterioare l-a mânat în bucătărie. La Step Chef Atipic, Radu Alexa a terminat pe locul 2:
Radu Alexa: Când am plecat de acasă, le-am spus soţiei şi copiilor să nu se aştepte de la mine la nişte preparate demne de un bucătar, pentru că nu eram sigur pe mine: gătisem doar pentru familie, nu aveam un feedback mai profesionist. Când am ajuns acolo, am încercat să fac o panna cotta, care nu mi-a ieşit; şi atunci i-am spus soţiei că mai încerc să fac o mâncare de praz rece cu prune uscate. Cred că acel praz m-a scos din impas, aşa am trecut în semifinală; am obţinut un gust dulce iniţial, apoi uşor acrişor şi afumat de la prunele uscate, iar pe final, după ce înghiţeai furculiţa perfectă, era un gust uşor picant. În finală au fost două premiere pentru mine: am gătit pentru prima oară vită şi am inventat un sos de piper verde atipic.
Andrea Nagy: Ce conţine?
Radu Alexa: Sosul de piper verde în mod normal conţine puţin coniac, smântână, ulei sau unt. Eu în schimb l-am făcut cu o reducţie de lămâie, unt, piper verde tocat şi întreg şi un pic de zahăr; l-am redus până când am obţinut un jeleu. Cred că i-a impresionat, de am prins locul 2.
Andrea Nagy: De acum, dacă ai mai multă încredere în calităţile tale de bucătar după acest concurs, soţia ta va avea parte de mâncare mai bună?
Radu Alexa: Mai bună şi mai variată! Eu nu am încercat să iau nişte reţete şi să le reproduc în faţa juriului; pur şi simplu am aplicat nişte tehnici de gătit pe care le-am văzut în emisiunile culinare, iar gustul a venit din suflet, din inspiraţia de moment.
Andrea Nagy: De obicei mergi pe intuiţie?
Radu Alexa: Da, îmi place să adaptez tot. Iar în tensiunea generată de concurs, inspiraţia a crescut peste limitele normale.
***
Simona Dumitru a avut mereu o afinitate pentru prăjituri: ce a reuşit pentru prima oară au fost nişte biscuiţi la cuptor, pe baza unei reţete auzită la radio. Dizabilitatea a împiedicat-o pentru un timp să iasă din casă, dar atunci şi-a aflat libertatea într-o călătorie culinară. Simona Dumitru este câştigătoarea primei ediţii Step Chef Atipic.
Simona Dumitru: Pentru preselecţie am făcut steak de vită cu piure de mazăre şi wasabi, piure de albitură cu măr Granny Smyth şi cartofi în baie de ulei într-o formă geometrică, punctaţi cu ulei de măsline. La concursul propriu-zis, în prima etapă a fost piure de fenicul cu cartof şi steak de porc, cu reducţie de oţet balsamic şi plante aromatice, apoi clătite cu lemon curd.
Andrea Nagy: Folosiţi ingrediente care nu sunt neapărat comune în toate bucătăriile. Vă place să experimentaţi?
Simona Dumitru: Pentru că foarte mult timp nu am putut ieşi din casă, am creat o poveste pentru mine şi familia mea, care s-a numit Călătoria culinară. Atunci am experimentat cu reţete pe care le găseam pe internet: din China, Anglia, Franţa, din Italia. Nu puteam să mergem noi acolo, dar aduceam ţările acestea la noi acasă. Asta m-a ajutat şi să rezist, dar şi să învăţ.
Andrea Nagy: Dacă aţi pleca într-adevăr într-o călătorie (cumva în stilul personajelor din Stăpânul inelelor, care nu şi-au uitat trusa de gătit), ce-aţi lua neapărat în bagaj?
Simona Dumitru: Tot ce ţine de îngrijire şi de adaptare; şi cred că aş lua sare, pentru că nimic nu se compară cu sarea în bucate. Sper din tot sufletul ca această competiţie să continue, pentru a da curaj şi altora; pentru că oamenii ca mine au nevoie de puţină speranţă şi de curaj.
Andrea Nagy
Foto: Facebook Step Chef Atipic
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.