Multe cabinete stomatologice – Ultimul loc în Europa la sănătate orală
Chiar dacă sunt și servicii decontate integral banii se termină repede, mai ales că și lucrările s-au scumpit. În Bistrița-Năsăud s-au încheiat 44 de contracte noi, două treimi dintre ele în mediul rural.
Articol editat de Andreea Leonid, 25 mai 2022, 15:00
Dacă anul trecut un medic stomatolog care intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate putea primi cel mult două mii de lei lunar, anul acesta suma s-a dublat.
Szekely Vilhelm: Suma orientativă este 4.000 de lei. Dacă este medic primar mai primește 20%, dacă lucrează în mediul rural mai primește 50% la acești 4.000 de lei. Deci, undeva se adună către 7.000 de lei. Sunt mai mult de 300 de cabinete medicale stomatologice în județul nostru. Din acești 300, 44 sunt în relație contractuală cu Casa, două treimi sunt în mediul rural și o treime sunt în municipiul Bistrița, Beclean și Sângeorz-Băi.
Directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Szekely Vilhelm, spune că se decontează integral serviciile pentru copii și în proporție de 60% pentru adulți.
Szekely Vilhelm: La copiii 0-18 ani se decontează aceste servicii sută la sută și la adulți 60%. I-am sfătuit când ne-am întâlnit să îndrepte atenția mai ales către copii, să nu ajungă tinerii la 18 ani să aibă dantura praf deja.
Potrivit datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România ne aflăm pe ultimul loc în Europa în ce privește sănătatea orală. Aproximativ 70% din populație nu a fost la stomatolog în ultimii doi ani și 80% are carii.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.