OMS recunoaște că focarul actual de variola maimuței este extrem de neobișnuit
Actualul focar de variolă a maimuței, cu cel puțin 92 de cazuri în 12 țări non-endemice, este primul care apare în mai multe locuri în același timp și în care cei infectați nu sunt legați de călătorii în Africa, au recunoscut experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Articol editat de cristina.rusu, 25 mai 2022, 13:29
Au fost cazuri în ultimii cinci ani la oameni care au venit din Africa, dar este prima dată când le-am înregistrat în diferite țări în același timp, a spus expertul OMS în variolă, Rosamund Lewis, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri despre această boală, difuzat pe rețelele de socializare.
Colaborăm îndeaproape cu diferite țări pentru a analiza de ce acest virus călătorește acum mai des, a spus Lewis, care a considerat, de asemenea, numărul mare de cazuri înregistrate în zonele urbane anormal pentru o boală care apare de obicei în mediul rural.
Expertul Andy Seale, de la departamentul de boli cu transmitere sexuală a OMS, a adăugat că această variolă a maimuței nu este una dintre ele și nici nu este o boală legată de comunitatea gay, așa cum au susținut unii pe rețelele de socializare, pentru că oricine o poate lua prin contact. Este o boală care se răspândește prin contact apropiat, nu neapărat sexual, a insistat expertul.
Șefa unității tehnice anti-Covid a OMS, Maria Van Kerkhove, a adăugat că este probabil ca, odată cu monitorizarea cazurilor, să asistăm la o creştere a numărului lor în zilele următoare, dar a dat asigurări că situația „poate fi controlată” și a reamintit că majoritatea pacienților nu prezintă simptome severe.
Sesiunea de informare a amintit că aceste simptome pot include febră, ganglioni limfatici umflați, dureri de cap, oboseală musculară și erupții cutanate pe față, mâini, picioare, ochi sau organe genitale.
Având în vedere posibilitatea ca virusul să fie o variație a celui detectat de obicei în Africa, unde sunt cunoscute cazuri de cel puțin 40 de ani, Lewis a afirmat că este un virus mare care în general este stabil și nu tinde să aibă mutații.
Experții au amintit că vaccinul împotriva variolei convenționale, o boală mai gravă care timp de secole a provocat o mare mortalitate pe planetă, s-a dovedit a fi eficient în proporție de 85% împotriva variolei maimuței.
Cu toate acestea, majoritatea generațiilor tinere nu sunt vaccinate împotriva variolei, care a fost considerată eradicată la nivel global în urmă cu patru decenii, oprindu-se astfel campaniile de imunizare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.