A debutat în 1903 în revista Familia cu poezia La umbra plopilor, colaborând mai apoi la reviste de cultură din toată ţara. În 27 mai 1886 s-a născut poetul Emil Isac:
Articol editat de cristina.rusu,
27 mai 2022, 06:00 / actualizat: 27 mai 2022, 8:55
A debutat în 1903 în revista Familia cu poezia La umbra plopilor, colaborând mai apoi la reviste de cultură din toată ţara. În 27 mai 1886 s-a născut poetul Emil Isac:
A studiat la Cluj dreptul şi ştiinţele sociale, locuind aici aproape întreaga sa viaţă. A fost de timpuriu un cititor avid, dezvoltându-şi o viziune optimistă faţă de ştiinţă, bazată în special pe romanele lui Jules Verne. În 1908 şi-a strâns versurile într-un volum, publicat sub titlul Poezii. Impresii şi senzaţii moderne. A fost aprig contestat atunci de scriitorii transilvăneni tradiţionalişti, care-l considerau o ruşine a generaţiei sale.
A cunoscut simbolismul la el acasă, într-o călătorie în Franţa întreprinsă cu scopul de a studia inovaţia artistică. Făcea frecvente vizite în România, pe la revistele de stânga care-i publicau textele, dar a fost tot odată şi printre puţinii scriitori români care au păstrat o conexiune cu influentele reviste literare de la Budapesta. De altfel Emil Isac şi Octavian Goga erau foarte bine văzuţi în aceste reviste pentru că rezistau la curentul de maghiarizare; dar în timp ce Goga a dezamăgit în curând pentru retorica sa antisemită, Emil Isac îndemna la moderaţie de ambele părţi.
A avut polemici cu grupul de scriitori tradiţionalişti reprezentaţi de Nicolae Iorga, dar a scandalizat şi publicul larg cu dramoleta Maica cea tânără, în care satiriza viaţa la mănăstire. Emil Isac a publicat versuri în Cronica, revista lui Tudor Arghezi, ai cărei contributori au fost acuzaţi mai târziu de colaboraţionism. Isac a fost reprezentant în Marea Adunare de la Alba Iulia, deşi ar fi vrut ca, după unirea Transilvaniei cu România, aceasta să abandoneze monarhia şi să devină republică. După Marea Unire a primit o funcţie de superintendent responsabil de teatrele din Transilvania şi Banat, o poziţie pe care a păstrat-o până în 1940. După moartea sa, în 1954 a fost înfiinţat un muzeu în casa sa din Cluj, format din trei mari camere, dedicate vieţii poetului şi lucrărilor sale.
„În borcanul de cristal
Sunt pești de aur mici.
Nu-i dulce al mărilor val.
În jurul lor,
Stau statui, — șăgalnici pitici,
Și flori ce visează și mor.
Și sclavi ai borcanului: pești;
E oceanul închis în borcan,
Și păsări aduc din
Australia vești,
Sunt suflete ce nu găsesc liman.
Și peștii, sclavi ai borcanului de cristal, își joacă sclavia de veci,
Și apa lor e fără val,
Și tu, când pe lângă peștii tăi treci,
Umbletul tău cade
Pe trista închisoare de cristal,
Privirea ți se face-al apei val.
Și peștii de aur, robiți în borcan de cristal,
Nu mai sunt singuri.”
(Emil Isac, Acvarium).
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.