A fost cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, considerat un stindard al liberalismului american. A fost însă şi un vârf de lance al ambiţioasei sale familii, care-şi construia cu meticulozitate sfera de influenţă pentru a ajunge la Casa Albă. În 29 mai 1917 s-a născut John Fitzgerald Kennedy:
Articol editat de cristina.rusu,
29 mai 2022, 06:00 / actualizat: 29 mai 2022, 10:59
A fost cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, considerat un stindard al liberalismului american. A fost însă şi un vârf de lance al ambiţioasei sale familii, care-şi construia cu meticulozitate sfera de influenţă pentru a ajunge la Casa Albă. În 29 mai 1917 s-a născut John Fitzgerald Kennedy:
John F. Kennedy a trecut printr-o serie de boli grave în copilărie, care l-au silit să petreacă mult timp stând la pat. Avea tendinţa de a visa cu ochii deschişi şi a făcut o pasiune pentru citit, căzându-i în mână de la Insula comorii de Robert Louis Stevenson şi până la autobiografia lui Winston Churchill. În 1936 a intrat la Harvard, unde s-a înscris imediat în echipa de fotbal, o îndeletnicire la care a trebuit să renunţe, iarăşi din cauza problemelor de sănătate. Făcea parte dintr-o familie bine situată financiar: mama sa era fiica unui fost primar al Bostonului, iar tatăl său era om de afaceri, care a devenit ambasador în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Kennedy a vizitat de 2 ori Europa împreună cu tatăl său; de fiecare dată a stat la ambasadă alături de acesta, observând astfel îndeaproape situaţia internaţională tensionată. În 1941 fratele său mai mare, Joseph, în care tatăl lor îşi pusese mari speranţe, s-a înrolat, fiind instruit ca pilot. John a încercat să facă şi el acest lucru, dar a fost respins din cauza diverselor sale boli cronice. Aici a intervenit eficientul său tată, care i-a falsificat actele medicale, Kennedy fiind acceptat la Centrul de Informaţii Navale din Washington, care urmărea mişcările flotelor inamice.
Bucuria a fost de scurtă durată: Kennedy a fost implicat într-un scandal cu o femeie despre care se presupunea că e spion nazist, influentul său tată fiind nevoit să intervină din nou, pentru a fi transferat pe o altă navă. În 1943, torpilorul pe care activa a fost lovit de japonezi şi întregul echipaj a fost aruncat în mare. Kennedy s-a ridicat la suprafaţă, a adunat echipajul pe o bucată mare de scândură şi a înotat până i-a scos pe uscat. Fapta lui eroică, prin care a salvat 10 oameni, a ajuns pe prima pagină a ziarului New York Times, dar a trezit gelozia fratelui său mai mare, care încerca obsesiv să recâştige întâietatea în ochii tatălui lor acceptând cele mai periculoase misiuni. În 1944 familia Kennedy a primit vestea morţii lui Joseph pe frontul european, iar de atunci toate ambiţiile tatălui au căzut pe umerii lui John.
În 1946 a fost ales pentru prima oară în Congres, cu tatăl său organizând în culise campania electorală. Starea lui de sănătate era însă foarte proastă: avea hernie de disc şi boala Addison, cu toate acestea a pornit curând într-un turneu mondial pentru a-şi promova ideile politice, întâlnindu-se cu preşedintele Iugoslaviei şi cu premierul Israelului, cu Papa şi cu premierul Indiei. În 1952 şi-a îndreptat atenţia spre Senat şi a câştigat mandatul, de această dată cu ajutorul fratelui său, Robert Kennedy. Anul următor s-a căsătorit şi, într-o perioadă de convalescenţă, a scris o carte care a luat premiul Pulitzer, dar pe moment nu a reuşit să obţină funcţia de vicepreşedinte de la Partidul Democrat.
În 1960 şi-a anunţat candidatura la Casa Albă şi a obţinut o victorie surprinzătoare împotriva adversarului său, bazându-se pe promovarea făcută în mass-media şi pe relaţia cu publicul. Dezbaterea dintre Kennedy şi contracandidatul său, Richard Nixon, a fost prima luptă electorală televizată din istoria Statelor Unite, un tip de confruntare care a devenit de atunci o tradiţie. În 8 noiembrie 1960 Kennedy a devenit cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite.
În timpul mandatului său, a insistat să aducă la Casa Albă colaboratori tineri, liberali şi educaţi la cele mai bune universităţi. Politica lui promitea reforme în educaţie, sănătate publică, programul spaţial şi chestiunile sociale precum şomajul şi rasismul, dar a avut şi episoade insalubre precum invadarea Cubei (la care s-a opus iniţial, dar a acceptat până la urmă la presiunile făcute de CIA). În decembrie 1962 Kennedy a trimis comandouri militare în Vietnam pentru întărirea unui guvern puternic, care să lupte împotriva influenţelor comuniste din partea de sud a ţării. Şi-a dat seama însă de dificultatea operaţiunii şi a început să se gândească la retragerea trupelor. Acest lucru nu a apucat să-l ducă la bun sfârşit, iar succesorul său la Casa Albă, Lindon Johnson, a ales calea intervenţiei active, ce a dus la un război îndelungat.
În 22 noiembrie 1963, John F. Kennedy şi soţia lui traversau cu limuzina centrul oraşului Dallas, împreună cu guvernatorul statului Texas. Mulţimea adunată pe marginea străzii îl aclama pe preşedinte, iar Jacqueline Kennedy tocmai îi spusese acestuia cât de popular e printre oamenii obişnuiţi. La ora 12.30 s-au auzit trei focuri de armă: primul a ratat; al doilea l-a nimerit pe preşedinte în spate, iar al treilea în cap. JFK a fost transportat la spital, dar rănile erau prea grave pentru a mai putea fi salvat.
Nici până în prezent nu se ştie cu certitudine cine a pus la cale moartea celui de-al 35-lea preşedinte american, deşi mai multe comisii de cercetare l-au scos vinovat pe Lee Harvey Oswald. Asasinarea preşedintelui Kennedy, care a avut loc practic sub privirile publicului, a generat mai multe scenarii, cărţi, filme şi teorii conspiraţioniste decât orice alt eveniment din istoria Statelor Unite.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.