„Casa regală, la pas prin orașul comoară” [FOTO]
Articol editat de cristina.rusu, 3 iunie 2022, 17:44
Fotografiile înfățisează vizita la Cluj a regelui Carol al II-lea, alături de fratele său, Principele Nicolae și de mama lor, Regina Maria, împreună cu alte personalități de seamă ale momentului:
Povestea acestui film este următoarea: În 1948, filmul a fost confiscat de autoritățile comuniste și depus în arhiva procuraturii unde a stat păstrat până în 1990. Atunci s-a dorit să se facă ordine în depozit și era la un pas să fie aruncat și distrus. Cineva, care știa care e valoarea acestui film, l-a luat, l-a recuperat și l-a oferit Ziarului Făclia în 2005, pentru a fi făcut public.
Pentru ca nu am avut tehnica adecvată la acea vreme să scoatem fotografii după acele clișee, care erau de dimensiuni mai mari decât cele obișnuite, l-am lăsat în speranța că vom găsi metoda adecvată pentru a le valorifica. (Cosmin Puriș, curatorul expoziției)
Invitată la expoziție, Ana-Maria Stan, cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai și colaboratoare a expoziției, a pus accentul pe importanța istorică a momentului și a relatat celor prezenți o bucățică din istoria clipelor de aniversare de la Cluj:
Data acestei ceremonii, octombrie 1930 nu a fost inițial data preconizată pentru asta. Prima vizită importantă a Familiei Regale în Cluj, legată de Universitate a fost în ianuarie- februarie 1920, la inaugurarea Universității românești, când au venit Regele Ferdinand cu Regina Maria.
Zece ani s-ar fi împlinit în ianuarie- februarie 1930, atunci ar fi trebuit organizate aceste ceromonii de aniversare, pentru asta fusese ales rector Emil Racoviță în toamna lui 1929.
Pentru că perioada 1929- 1930 a însemnat perioada de criză economică, nu s-a putut orgniza ceromonia de aniversare de zece ani în februarie 1930, cum ar fi fost normal. S-a făcut o primă amânare a ceremoniei pentru luna mai sau iunie 1930, dar ce s-a întâmplat între timp… în 6 iulie 1930, Carol al II-lea revine din exil, își preia tronul de la Mihai și atunci totul din nou se decalează și se amână. Astfel se ajunge la octombrie 1930 când deja rector este Iuliu Hațieganu.
Aceste ceremonii de aniversare a zece ani de Universitate românească coincid și cu deschiderea anului universitar 1930. În acest context avem două zile de vizită ale Familiei Regale la Cluj.
Expuse pe pereții încăperii, fotografiile alb-negru, îl duc pe privitor cu ani și ani în urmă. Munca expunerii lor a fost una care a necesitat atenție și care a depins de respectarea unor pași importanți:
Fotografiile au fost primite în format “film plan”, în două formate – 9/12 cm și 6/6 cm. Ele au fost digitizate, pentru că… poate unii dintre dumneavoastră știți cum erau filmele în rolă. Ele sunt negative, deci tot ce vedeți aici este negativul fotografiilor. Ele au fost mărite ca să fie văzute de public.
Constatarea mea ca și fotograf este următoarea: fotografiile sunt de o calitate extraordinară pentru acele vremuri. Se pare că fotografii anilor 30 erau foarte pricepuți, lucrau cu o aparatură extrem de rudimentară față de ceea ce avem astăzi și totuși, au reușit să obțină niște fotografii foarte clare, cu un contrast foarte bun.
Nu s-a intervenit deloc asupra fotografiilor, dacă observați unele dintre ele mai au mici zgârieturi, mici pete, pentru că de-a lungul timpului nu au fost păstrate poate într-un mediu foarte bun, dar totuși, dacă ne uităm la ele, probabil multe fotografii de astăzi nu sunt realizate așa. (Petru Dimoff, fotograf prezent la eveniment, care s-a ocupat de prelucrarea și procesarea imaginilor)
Expoziția fotografiilor a avut loc vineri, 3 iunie, la Galeriile Făclia, printre cei prezenți la eveniment fiind și istoricul Tudor Sălăgean, dar și Asociația Vechiul Cluj, cu ajutorul căreia fotografiile au putut fi expuse.
Organizatorii doresc ca pe viitor, fotografiile să fie amplasate și în alte zone din oraș, cum ar fi Bulevardul Eroilor, Turnul Croitorilor sau Centrul de Cultură Urbană de la Casino Cluj, pentru ca publicul larg să se poată bucura de ele.
Scurta istorie a înființării Universității Regele Ferdinand I
După momentul istoric al creării României Mari, în 1919, Regele Ferdinand I a semnat decretul prin care Universitatea Regală Maghiară Francisc Iosif s-a transformat în universitatea românească.
Astfel, în primele luni ale anului 1920, la Cluj s-au desfășurat serbările de inaugurare a Universității românești, în prezența Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, momentul fiind punctul de la care a pornit consolidarea unui medic academic performant.
Până în 1932, la Cluj au fost întemeiate Grădina Botanică; Observatorul Astronomic; primul Institut antirabic din Transilvania; Institutul de Speologie; catedrele de jurnalism și politică socială și altele.
Odată cu venirea anului 1927, universitatea clujeană a adoptat oficial numele primului rege al României Mari, Regele Ferdinand I.
Iulia Moraru
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.