Sesam deschide cartea: Pinguinul Apolodor [AUDIO]
Nu știu cum au trecut deja atâția ani de când adăugăm carte după carte în biblioteca Sesam și n-am apucat să vorbim încă despre Apolodor.
Articol editat de cristina.rusu, 3 iunie 2022, 06:00 / actualizat: 3 iunie 2022, 9:02
Îl știți voi oare pe Apolodor? Celebru pinguin tenor care cânta la circ în București?
”Grăsuț, curat, atrăgător
În fracul lui strălucitor
Așa era Apolodor…”
Astfel este descris la începutul cărții acest minunat personaj de poveste inventat de scriitorul Gellu Naum. Și o să vă spun foarte pe scurt că Gellu Naum a fost un scriitor considerat cel mai important poet suprarealist din literatura română. Iar Suprarealismul este un curent literar apărut în Franța la începutul secolului trecut, care pune un foarte mare accent pe spontaneitate și pe puterea imaginației de a crea imagini poetice noi, originale și surprinzătoare.
Dar să revenim la Gellu Naum și la al său Apolodor. Prima carte despre acest pinguin călător și explorator a apărut la București în 1959 și a cunoscut apoi foarte multe reeditări. Pentru că a avut tare mare succes, Gellu Naum a scris și o continuare, numită ”A doua carte cu Apolodor”, publicată pentru prima dată în 1964.
Ei bine, acest pinguin tenor cântă în corul circului din București. Într-o zi însă este cuprins de un sentiment inexplicabil, o neliniște care nu-l mai lasă să stea locului: pur și simplu, îi e dor. Îi e nespus de dor de frații lui din Labrador. Și după ce se plânge mult și bine, dirijorul corului, maestrul Domilasolfa găsește de cuviință să-l încurajeze să pornească într-o călătorie spre Labrador. Și uite așa pornește la drum viteazul nostru Apolodor. Cu un avion, cu un vapor, cu o umbrelă, cu o navă spațială, pinguinul călătorește la Polul Nord, pe continentul african, în America de Nord și chiar și pe Marte, mânat de dorința de a-și regăsi părinții și frații. Pe drum se îndrăgostește, trece prin primejdii nenumărate, nimerește într-o adunare ku-klux-klan, are de-a face cu pirații din Caraibe și nimerește chiar și la niște pescari cumsecade din Uruguay.
În fine, lung e drumul lui Apolodor, iar peripețiile lui sunt extraordinare. Până la urmă, după multe aventuri, întâlniri și întâmplări miraculoase, Apolodor al nostru ajunge la Polul Sud, acolo unde-l așteptau cei dragi ai lui: bunicul Apolodorin, mama Apolodorica, tatăl Apolodorel, precum și o grămadă de neamuri și vecini. Ce se întâmplă la final n-o să vă dezvălui, pentru că tare aș vrea să-l descoperiți și voi pe curajosul pinguin.
Cartea asta merită descoperită de mici și mari pentru că este o încântare s-o citești cu voce tare, iar apoi pentru că te învață multă geografie. Faci înconjurul globului pământesc urmându-l pe Apolodor, descoperi o grămadă de lucruri despre Patagonia, Magellan sau Argentina și afli că țara de baștină a pinguinilor este, desigur, Polul Sud. Iar după ce ai citit prima carte cu Apolodor, te asigur că o să-ți placă teribil și al doilea volum, în care pinguinul își face doi noi prieteni: pe leul Amedeu și pe cangurul Ilie.
Apolodor devine astfel un prieten de nădejde, care te însoțește în călătorii stând comod în fotoliu și care te face să visezi cu ochii deschiși la vacanța de vară și la locuri minunate pe care să sperăm că le veți putea vizita și în realitate.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.