Legi mai restrictive cu privire la impactul construcţiilor asupra mediului
Reprezentanţii instituţiei spun că orice abatere poate duce la amenzi drastice şi chiar la demolarea construcțiilor făcute fără respectarea cadrului legal.
În județul Bistrița-Năsăud au fost respinse până acum 14 cereri de eliberare a acordurilor de mediu, documente fără de care nu se poate construi nici un obiectiv cu impact asupra naturii. Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, explică.
Articol editat de Camelia Velțan, 5 iunie 2022, 15:01
Înainte era o hotărâre de guvern și acum este o lege, mult mai restrictivă. Astfel, este interzisă eliberarea acordului de mediu pentru proiectele deja demarate sau finalizate.
În unele cazuri, până la obținerea acordului de mediu poate trece și un an:
Pentru că această lege nouă, 292, ne ține strâns legaţi în procedură de colegii de la Apele Române și depinde foarte mult de avizul de gospodărire a apelor, la fel și de avizul Agenţiei Naționale de Arii Naturale Protejate. O altă problemă pe care o întâmpinăm în activitatea noastră este că acele memorii tehnice de prezentare sunt slabe, lacunare, incomplete.
Agenția pentru Protecția Mediului atrage atenția că amenzile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Pentru încălcarea obligaţiilor de realizare a proiectelor fără obţinerea acordului de mediu se aplică titularilor şi sancţiunea complementară de desfiinţare a lucrărilor şi de a duce a terenului la starea iniţială.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.