Oradea, primul oraș din România cu terminal cargo aerian
Desfășurat pe un teren cu o suprafață de 14,4 hectare, proiectul industrial CTPark Oradea Cargo Terminal va avea o suprafață totală de peste 60.000 mp. Acesta va cuprinde trei clădiri independente și infrastructură aeroportuară în suprafață de 22.100 mp, care include calea de rulare, platforma de acces, rulare și parcare a aeronavelor.
Articol editat de cristina.rusu, 8 iunie 2022, 11:10
Lansarea proiectului a fost marcată printr-o conferință de presă la Aeroportul Oradea, susținută de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, Alina Silaghi, directorul General al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Răzvan Horga, directorul Aeroportului Oradea Ana Dumitrache, country Head CTP Romania, și Valentin Roșu, construction director CTP Romania.
CTPark Oradea Cargo Terminal este primul proiect industrial cu un terminal cargo aerian din România.
În prezent se derulează lucrările propriu-zise la terminalul cargo. Acestea au fost precedate de construirea căii de rulare care face legătura dintre platforma de staționare a aeronavelor și pista aeroportului. Compania a construit calea de rulare în perioada 2-15 mai.
Este vorba despre un prim terminal cargo aerian din regiune care va permite deservirea aeronavelor direct de la platformă, fără a fi nevoie ca marfa să fie procesată altundeva, în afara perimetrului aeroportuar și mai apoi transbordată către locurile de parcare ale aeronavelor. Este o premieră, ne bucură să fim parte din acest proiect. Terminalul cargo vine să completeze și să suplimenteze eforturile pe care noi le facem pentru creșterea traficului de pasageri și dezvoltarea infrastructurii. Avem în derulare proiecte în valoare de 45 de milioane de euro, din fonduri europene, a spus Răzvan Horga, directorul Aeroportului Oradea.
Terminalul cargo va avea o capacitate de procesare simultană a patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320 sau Boeing 737. Acesta ar urma să devină operațional până în 2023.
Terminalul cargo de la Oradea este primul terminal cargo adevărat din România, iar acest proiect va pune Oradea pe harta orașelor care au terminale cargo funcționale. În mod cert, va fi un punct în plus în eforturile pe care noi le depunem în ceea ce privește atragerea de noi investitori și dezvoltarea afacerilor deja existente aici. Suntem foarte bucuroși că proiectul prinde viață anul acesta, pentru că noi ne-am propus să avem 11 titluri de parcuri industriale până la finalul anului 2022, a adăugat Alina Silaghi, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii de orice tip din județ, reiterând rolul pe care îl au autoritățile publice în a crea condiții pentru dezvoltarea economic.
Este un proiect de infrastructură important pentru Oradea și județul Bihor, pentru că fără o infrastructură serioasă nu ai dezvoltare, nu ai investiții private. Ne-am propus, ca autoritate locală, să nu fim niște spectatori la ceea ce se întâmplă, ci să încercăm și noi să creăm condiții pentru dezvoltare. Sper ca în anii următori aeroportul să fie unul dintre hub-urile de dezvoltare și de conectivitate pentru Oradea și județul Bihor, a spus Ilie Bolojan.
Compania CTP a anunțat că va investi, în următorii doi ani, 36 de milioane de euro pentru materializarea proiectului la Aeroportul Oradea.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.