Radio Cluj…la modă: Romanian Fashion Week ediția XIV (II) [FOTO]
Romanian Fashion Week ediția XIV – O perspectivă asupra viitorului modei românești.
Articol editat de cristina.rusu, 9 iunie 2022, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2022, 9:49
Articol editat de cristina.rusu, 9 iunie 2022, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2022, 9:49
Moda, cu începere de la un anumit nivel, fără să aibă în sine acest deziderat conturează personaje.
Mai mult decât o modalitate facilă și la îndemâna tuturor de a se înveșmânta, prin intermediul hainelor și al operării unei selecții în funcție de gusturi, educație și stil de viață fără să dorești neapărat creezi un personaj.
Cam acest lucru s-a petrecut și în cadrul celor trei zile concentrate de prezentări din cadrul RFW.
Nedumerirea unora sau altora din spectatorii, mulți, prezenți, trebuie risipită cu acest gen de precizare. Spectacolul modei va fi întotdeauna radical diferit față de moda străzii.
Pe podiumurile internaționale, ca și pe cel autohton proaspăt recepționat, ceea ce se propune publicului este moda la superlativ. Ceea ce peste câtva timp poate fi regăsit ca imitație în colecțiile din magazinele mass market.
Așa se explică multe dintre modalitățile aparte de structurare a veșmintelor, folosirea printului digital, uzitarea de diferite tehnici de manipulări textile, tatonarea întru găsirea unor siluete noi, inedite- lucruri, care, fără doar și poate prezentate public conturează profilul unor personaje neobișnuite.
Eroina rock sau punk, femeia fatală glamour, rebela pentru care aparența nu pare să conteze, Lolita cu veșminte voluminoase, intelectuala care știe cum să dozeze efectele rafinate în vestimentație și totodată să combine subtil texturile și culorile, slujitoarele dintr-o posibilă nouă poveste a slujitoarei, gitane moderne, castelana neo-medievală- o întreagă armată de posibile identități aflate la îndemâna celei, celui care îndrăznește să părăsească linia comună atât de monotonă.
Dacă mai adăugăm și ideea unui styling personalizat pentru fiecare colecție prezentată, este relativ ușor de detectat, asemenea ca într-un tablou, zona de receptare în care este trimis privitorul.
Facultățile de artă din țară, fiecare cu secțiile sale de design vestimentar, au oferit prin intermediul platformei IF, curatoriată de Lucian Broscățean, posibilitatea pentru tinerii designeri de a-și obiectiva eforturile creative în fața publicului.
Remarc cu deosebită satisfacție că nu ducem lipsă de talente și poate cândva vom putea contura un profil continuu și sistematizat al modei românești, din care RFW să se constituie ca și cap de afiș.
Evident, la rândul meu, fiind un spectator și având preferințele mele voi aduce în discuție alegerile mele din multitudinea de colecții prezentate vreme de trei zile la Grădina Palas din Iași.
Andreea Tincu, un designer mai mult decât consacrat a prezentat o colecție frumoasă în adevăratul sens al cuvântului, dezirabilă și-n același timp purtabilă, Rochii mătăsoase cu imprimeu digital în armonii subtile de culoare, sau ansambluri din pantaloni cu jachete sau mantouri- sculpturale, minimaliste în care forma și calitatea execuției primează, variante rafinate în care orice tipologie feminină se poate regăsi.
Alb și negru nu sunt doar nonculori, ci adevărate vedete în limbajul plastic cu care operează Lucian Broscățean. Siluete minunate, care evocă un fel de Belle de Jour dar și Belle de Nuit, cu decupaje neașteptate și provocatoare, fluidități senzuale, jocuri de dungi rafinate, accesorizate impecabil ce pun în valoare eternul și versatilul mister feminin.
Colecția Smarandei Almășan, texturată prețios, cu leitmotivul prezent al unei posibile- n-am dedus exact- păsări prădătoare- amplasat ca element surpriză în cadrul ținutelor dar și minimizată și repetitivă pe unele dintre metraje, o colecție restrânsă cromatic și controlată stilat cu salopete și rochii curgătoare, cu talia marcată asemenea unor obi-uri stilizate, sau cu talia absentă dar lăsată pielea la vedere, accentuată de prezența unor bustiere-eșarfă.
Mi-a mai atras atenția colecția Crinei Bulprich, forme soft și cromatică asemenea, texturi lejere și curgătoare, cu senzația de comoditate inclusă, ce schița profilul auster dar nu lipsit de seducție al unei castelane de Ev Mediu actualizat musai în cheie contemporană.
În speranța că am reușit să ilustrez măcar parțial ceva din culoarea și frumosul unor zile dedicate modei ne reauzim săptămâna viitoare.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.