Pe ce mizează Clujul în competiția ”100 de orașe verzi europene”
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 iunie 2022, 09:55
Vreau să vă anunț și să felicit clujenii pentru reușita de a fi calificați în finala pentru cele 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030, într-o competiție europeană unde au participat 377 de orașe, iar municipiul nostru stă la masă cu orașe precum Roma, Munchen, Bruxelles, Barcelona, Lion, Paris, care arată unde merge Europa în materie de calitate a vieții. (Emil Boc)
Selecția municipiului Cluj-Napoca în competiția 100 de orașe verzi europene, de care vorbește primarul Emil Boc, prevede reducerea semnificativă a poluării in marile aglomerări urbane și creșterea zonelor verzi.
Primele măsuri au fost deja luate și se referă la reducerea poluării cauzate de încălzirea apartamentelor, dar și de diminuarea noxelor emise de transportul public de călători. Emil Boc arată că până în 2030 Clujul ar trebui să aibă o flotă de transport exclusiv electrică.
Greul de acum începe. Avem deja aprobate mai multe reguli. Astfel, pentru viitor, orice bloc care se construiește în Cluj-Napoca, va fi dotat cu centrală de bloc și nu cu centrală de apartament. Am luat decizia de a mai cumpăra 18 autobuze electrice, pentru a întregi flota orașului, pe dimensiunea verde, nepoluantă, ca să ajungem în Cluj și în zona metropolitană să avem transport public verde, nepoluant. (Emil Boc)
Pentru dobândirea statutului de oraș verde, la Cluj-Napoca cele mai importante investiții rămân cele în extinderea zonelor verzi.
Reabilitarea malurilor Someșului, modernizarea Parcurilor Feroviarilor, Armătura, Primăverii, 14 Iulie și pregătirea proiectului de amenajare a Parcului Est, sunt atuurile pe care se bazează administrația orașului.
Șeful Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei, Ovidiu Cîmpean, arată că majoritatea investițiilor care vizează reducerea poluării au asigurată finanțare europeană:
Vom beneficia de asistență din partea Comisiei europene în implementarea acestor proiecte, dar și de programe de finanțare dedicate, tocmai în ideea de a reduce nivelul poluării în oraș. Există un pachet important de investiții în mobilitatea urbană sustenabilă, dar și un pachet de investiții în creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și a reabilitării termice a blocurilor de locuințe, astfel încât să consumăm cât mai puțin, iar dioxidul de carbon, care este produs in oraș, să fie absorbit de spațiile verzi noi pe care le creem. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.