Ascultă Radio România Cluj Live

De ce trebuie să consumăm ouăle cu moderație?

Foto: Trang Doan, de la Pexels

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul „bun”, conform unui studiu al Universităţii din Beijing. Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul „bun” din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul „rău”, cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă.

De ce trebuie să consumăm ouăle cu moderație?
Foto: Foto: Trang Doan, de la Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iunie 2022, 12:00

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul „bun”, conform unui studiu al Universităţii din Beijing. Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul „bun” din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul „rău”, cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă.

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

Primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi pentru studiu, dintre care 3.401 sufereau de boli cardiovasculare. Testele de sânge arată că persoanele care mănâncă ouă cu moderaţie au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului „bun”, având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi hipertensiune arterială. Ele previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organe importante, inclusiv inima şi creierul. Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare.

Participanţii la studiu care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat. Cercetătorii au folosit o tehnică numită imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasmă. Douăzeci şi patru dintre aceştia sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată.

Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate, iar British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate.(www.dariknews.bg)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
A fost descoperit un tezaur vechi de 2000 de ani
Diverse luni, 31 martie 2025, 00:00

A fost descoperit un tezaur vechi de 2000 de ani

Arheologii au scos la lumină în Regatul Unit un tezaur format din 800 de obiecte cu o vechime de circa 2.000 de ani, în cadrul ”uneia dintre...

A fost descoperit un tezaur vechi de 2000 de ani
Cele mai frumoase locații pe care le poți vizita în Europa în această primăvară
Diverse duminică, 30 martie 2025, 00:00

Cele mai frumoase locații pe care le poți vizita în Europa în această primăvară

Pe măsură ce sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, am realizat o listă cu cele mai populare călătorii care pot fi făcute în...

Cele mai frumoase locații pe care le poți vizita în Europa în această primăvară
Alergia la acarieni
Diverse sâmbătă, 29 martie 2025, 12:00

Alergia la acarieni

Este timpul pentru marea curățenie de primăvară, pentru a scăpa de acarieni și a preveni alergiile legate de aceste mici animale. Nu este un...

Alergia la acarieni
Invazie de furnici extrem de periculoase
Diverse sâmbătă, 29 martie 2025, 00:00

Invazie de furnici extrem de periculoase

Australia se confruntă de câteva săptămâni cu o creștere bruscă a numărului de furnici de foc roșii, insecte ale căror mușcături au dus...

Invazie de furnici extrem de periculoase
Diverse sâmbătă, 29 martie 2025, 00:00

Detalii îngrijorătoare despre starea sănătății fostului pilot Michael Schumacher

La mai bine de unsprezece ani de la accidentul său de schi, informațiile despre Michael Schumacher rămân limitate. Un jurnalist apropiat fostului...

Detalii îngrijorătoare despre starea sănătății fostului pilot Michael Schumacher
Diverse vineri, 28 martie 2025, 12:00

Știți care este cea mai sănătoasă brânză pentru inimă?

Brânza este o sursă excelentă de proteine ​​și de calciu pentru organism, dar nu toate tipurile de brânză sunt şi sănătoase. Oamenii de...

Știți care este cea mai sănătoasă brânză pentru inimă?
Diverse vineri, 28 martie 2025, 00:00

Cine va interpreta rolul Hagrid în seria „Harry Potter”?

Castingul seriei „Harry Potter” prinde treptat contur. Într-adevăr, după ce s-a aflat că John Lithgow îl va interpreta pe Albus...

Cine va interpreta rolul Hagrid în seria „Harry Potter”?
Diverse joi, 27 martie 2025, 12:00

Apa caldă cu lămâie: beneficii și contraindicații pentru organism

Pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate, apa caldă cu lămâie este soluția ideală. Băută dimineața pe stomacul gol, ea...

Apa caldă cu lămâie: beneficii și contraindicații pentru organism