Ascultă Radio România Cluj Live

De ce trebuie să consumăm ouăle cu moderație?

Foto: Trang Doan, de la Pexels

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul „bun”, conform unui studiu al Universităţii din Beijing. Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul „bun” din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul „rău”, cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă.

De ce trebuie să consumăm ouăle cu moderație?
Foto: Foto: Trang Doan, de la Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iunie 2022, 12:00

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul „bun”, conform unui studiu al Universităţii din Beijing. Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul „bun” din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul „rău”, cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă.

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

Primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi pentru studiu, dintre care 3.401 sufereau de boli cardiovasculare. Testele de sânge arată că persoanele care mănâncă ouă cu moderaţie au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului „bun”, având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi hipertensiune arterială. Ele previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organe importante, inclusiv inima şi creierul. Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare.

Participanţii la studiu care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat. Cercetătorii au folosit o tehnică numită imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasmă. Douăzeci şi patru dintre aceştia sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată.

Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate, iar British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate.(www.dariknews.bg)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 16:59

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase

Conducerea ANSVSA a avut luni, 14 aprilie, o nouă întâlnire de urgenţă cu reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, pentru a...

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 00:00

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?

Există un lucru cu care foarte mulţi părinţi par să fie de acord: cu faptul că după un timp cântecele pentru copii devin atât de enervante,...

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 12:00

Alimente asociate cu longevitatea

Un expert în longevitate recomandă consumul a cel puţin trei tipuri de alimente zilnic pentru a trăi mai mult.   Sfaturile se bazează pe...

Alimente asociate cu longevitatea