TIFF 21. Cum a fost la gala de deschidere
Când am văzut că ziua de vineri începe cu nori, ploaie și vânt mi-am spus resemnată că va trebui din nou să-mi iau haine groase, pelerină și umbrelă, așa cum am făcut la majoritatea galelor de deschidere ale TIFF din Piața Unirii. După amiaza însă a adus vreme frumoasă și caldă, așa că din punct de vedere meteorologic lucrurile au fost perfecte.
Articol editat de cristina.rusu, 18 iunie 2022, 09:27 / actualizat: 19 iunie 2022, 10:08
Când am văzut că ziua de vineri începe cu nori, ploaie și vânt mi-am spus resemnată că va trebui din nou să-mi iau haine groase, pelerină și umbrelă, așa cum am făcut la majoritatea galelor de deschidere ale TIFF din Piața Unirii. După amiaza însă a adus vreme frumoasă și caldă, așa că din punct de vedere meteorologic lucrurile au fost perfecte.
Lumea a început să se adune în piață de pe la ora 20, o mulțime veselă și pestriță, dornică să râdă, să povestească și să se îmbrățișeze. Măștile, distanța, certificatele de vaccinare, restricțiile de toate felurile păreau doar un coșmar îndepărtat pe care lumea era hotărâtă să nu-l mai pomenească.
Trăistuțe cu mesaje ecologiste și poșete elegante, pantofi argintii cu tocuri neverosimil de înalte și teniși, blugi rupți și rochii de dantelă, căței care mâncau pufuleți sau priveau împăcați în jur au împărțit spațiul și au ocupat scaunele verzi din plastic, așa că la ora începerii galei cu greu se mai găsea un loc liber pe undeva.
Foarte mulți priveau ecranul uriaș din afara împrejmuirii festivalului și zeci de copii mai mici și mai mari se zbenguiau și săreau în aerul călduț al serii.
Este ediția revenirii la normalitate, a spus președintele festivalului, Tudor Giurgiu, o sărbătoare a orașului, un eveniment care i-a adus Clujului titlul de City of film, parte din rețeaua UNESCO.
TIFF-ul din acest an proiectează 168 de lungmetraje din 55 de țări în 12 locuri de proiecție. Iar una dintre noutăți este o competiție și pentru filmele documentare, nu doar pentru cele de ficțiune.
Cu destul de mare răceală a fost primit de spectatori primarul Emil Boc, care a găsit o explicație pentru aplauzele pe care le-a caracterizat drept ”anemice”: publicul avea pahare de șampanie în mâini și nu putea să bată din palme. El ne-a îndemnat să reflectăm la războiul care se petrece la doar 400 de kilometri de Cluj și la cât de norocoși suntem că ne putem bucura de filme și de pace în Piața Unirii.
Printre invitații la gala de deschidere s-a aflat și fosta politiciană liberală Mona Muscă, o susținătoare a festivalului pe vremea când era ministrul culturii, a spus Tudor Giurgiu. Mona Muscă va participa astăzi de la ora 17 în Piața Unirii la o dezbatere prilejuită de filmul proiectat aseară, ”Rețeaua Jane”.
”Rețeaua Jane” este un film despre o rețea clandestină care în anii ’60 în America a sfidat legea, statul și structurile greoaie ale acestuia, a spus directorul artistic al festivalului Mihai Chirilov. Cu o pălăriuță de culoare verde fosforescent care-l făcea reperabil din orice punct al pieței, Mihai Chirilov a rostit cel mai consistent și emoționant discurs al serii. ”Într-o vreme în care dialogul dintre oameni nu mai există și nu mai știm să ascultăm și să acceptăm păreri diferite de ale noastre, vă îndemn să vă certați. Să vă certați despre filme, să stârniți conflicte de idei, să respectați dreptul la opinie diferită. Pentru că viața nu este colorată doar în alb și negru, ci prezintă o sumedenie de nuanțe de gri”, a spus Chirilov.
În alb și negru a fost doar rochia elegantă a Corinei Chiriac, invitată la gală și recompensată cu o distincție specială, pentru cele cinci decenii de carieră. Dezinvoltă și plină de umor, artista a fost de părere că pentru o legendă se ține destul de bine. O puteți întâlni astăzi de la ora 11.00 în Piața Unirii la TIFF Lounge, pentru o discuție informală cu publicul.
Am plecat de la gală și m-am bucurat că circulația mașinilor fusese oprită în centru. Sentimentul de libertate pe care îl ai atunci când mergi pe mijlocul șoselei, cucerind spațiul ocupat de regulă de traficul sufocant a completat sentimentul de bucurie pe care l-am avut văzând din nou Piața Unirii plină de oameni.
Mai avem la dispoziție 9 zile în care să urmăm îndemnul lui Mihai Chirilov: să polemizăm, să fim curioși, să descoperim filme, să ne lăsăm cuceriți de idei și povești, să ne apărăm punctele de vedere respectând dreptul celorlalți de a nu fi de acord cu noi. Și, mai presus de toate, MAKE FILMS, NOT WAR.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.