Unde e mai frig, la Polul Nord sau la Polul Sud?
Articol editat de cristina.rusu, 19 iunie 2022, 06:00 / actualizat: 19 iunie 2022, 8:07
Polul Nord şi Polul Sud sunt locuri reci, pentru că lumina soarelui nu ajunge niciodată acolo în mod direct. La ambii poli, soarele se prezintă doar foarte jos la orizont, chiar şi într-o zi de vară. În plus, zăpada şi gheaţa reflectă o mare parte din energia solară, menţinând aerul rece. Ar trebui aşadar să fie la fel de frig atât la Polul Nord cât şi la Polul Sud… măsurătorile spun însă altceva.
La Polul Nord, temperatura medie anuală este de -40 de grade, iar vara sunt 0 grade. La Polul Sud în schimb temperatura medie anuală coboară la -60 de grade, dar nici vara termometrul nu urcă peste -28.5 grade. De ce a apărut această diferenţă?
La Polul Nord avem un ocean, în timp ce la Polul Sud e un continent, a explicat Robin Bell de la Universitatea Columbia din New York. Apa se încălzeşte şi se răceşte mai greu decât uscatul, ceea ce înseamnă că se atenuează extremele de temperatură. Chiar atunci când oceanul e acoperit de banchize de gheaţă, există în jur suficientă apă mai caldă pentru ca Polul Nord să nu se răcească atât de mult.
Cantitatea de apă produce şi o altă diferenţă: Polul Nord se află la nivelul mării, în timp ce Antarctica se situează la înălţimea de 2300 m, altitudinea contribuind la temperaturile scăzute.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.