Incluziv: Film accesibilizat la TIFF, în această seară [AUDIO]
Împărţit în 2 capitole, Miracol o urmăreşte pe tânăra călugăriţă Cristina Tofan, care se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată pentru a merge la spitalul din oraşul vecin. Nereuşind să-şi rezolve problemele şi să-l găsească pe bărbatul pe care-l căuta, pe drumul de întoarcere întâlneşte o soartă neaşteptată. A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda, inspector de poliţie plecat pe urmele ei, care-i reface drumul pas cu pas, într-o structură perfect oglindită. Investigaţia lui aduce la lumină indicii şi confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înţeles din spatele acţiunilor călugăriţei, ci şi la un posibil miracol.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 iunie 2022, 06:00 / actualizat: 21 iunie 2022, 10:15
În România, fundaţia Cartea Călătoare se ocupă de accesibilizarea filmelor pentru nevăzători. Despre procesul de adaptare ne spune mai multe Marian Pădure, reprezentantul clujean al fundaţiei:
Marian Pădure: Vă invit în această seară la 19.30 la Cinema Mărăşti, să aflaţi cum vede un nevăzător un film şi să înţelegeţi cât de importantă este accesibilitatea şi în acest domeniu: o artă specială, care până acum câţiva ani era inaccesibilă nevăzătorilor.
Andrea Nagy: Cum se desfăşoară accesibilizarea?
Marian Pădure: Filmul iniţial, pe care îl primim cu drepturile de utilizare de la producători, este văzut şi studiat de colegii noştri din fundaţia Cartea Călătoare. După care fac o analiză pe ceea ce s-a înţeles din sunetul original al filmului. Apoi se împarte pe bucăţele, se vede unde sunt acele spaţii în care se poate introduce descrierea, astfel încât să nu încurce dialogul dintre personaje.
În studio se înregistrează ce ar trebui să fie ca parte de descriere, după care se suprapune pe coloana sonoră a filmului original.
Cei din sală nu vor auzi descrierea filmului; aceasta va fi auzită doar de cei care au căşti. Asta este ideea incluziunii, anume să nu deranjezi publicul general cu descrierea filmului.
Andrea Nagy: Cum au fost primite filmele accesibilizate la ediţiile anterioare ale TIFF? Au fost doar nevăzători în sală?
Marian Pădure: Rămân uimit de faptul că în sală sunt din ce în ce mai mulţi spectatori. Majoritatea dintre ei nu ştiu că acel film este accesibilizat. În momentul în care le dăm căştile nevăzătorilor, ei întreabă: „Pentru ce sunt, ne trebuie şi nouă?” Vă trebuie doar dacă doriţi să aveţi o experienţă interesantă, văzând un film precum nevăzătorii.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.