Sesam deschide cartea: „Râul Înstelat al Cerului”, de Grace Lin
La o astfel de experiență ne invită cartea „Râul Înstelat al Cerului”, de Grace Lin, al cărei titlu nu poate să treacă neobservat. De îndată ce l-ai citit, parcă auzi susurul unui râu care sună a întrebare și te cheamă să-i urmezi cursul: cum așa, un râu al cerului? Ei bine, răspunsul la această întrebare își are cheia în cultura asiatică, plină de simboluri fascinante care merită descoperite. Grace Lin, pe care o cunoașteți probabil ca autoare a cărții „Bătrânul din lună”, premiată cu Medalia Newbery, îmbină cu măiestrie elementele mitologiei chineze, a cărei moștenitoare este, cu elementele civilizației americane. Rezultatul este o scriere fină, curgătoare, în care imaginea are un rol important, și asta din două motive: autoarea este, la bază, o artistă talentată, care își ilustrează propriile scrieri, iar poveștile ei sunt în mare parte alegorice, bogate în imagini al căror înțeles se cere descifrat.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 iunie 2022, 06:00 / actualizat: 24 iunie 2022, 10:15
„Râul Înstelat al Cerului” este povestea lui Rendi, fiul unui jude înstărit, cunoscut drept Magistratul Tigru, care aspiră la o tot mai înaltă poziție socială, de dragul căreia ar sacrifica orice, până și dragostea față de copiii săi. Povestea aceasta, însă, nu ni se dezvăluie de la început. Căci autoarea ține în mâini firele mai multor povești, pe care le întrețese în așa fel încât să ne facă din ce în ce mai curioși. Începutul romanului ni-l prezintă pe Rendi ca pe un fugar care călătorește pe ascuns dintr-o căruță în alta și ajunge rândaș la hanul Jupânului Chao, într-un sătuc pe nume Satul Cerului Senin. Deși preia cu sârguință o parte din sarcinile fiului hangiului, plecat în mod misterios de acasă, Rendi nu se arată a fi o prezență prea plăcută: e nepăsător față de ceilalți și nu zâmbește niciodată. Sub această atitudine se ascund furia și durerea provocate de lipsa de dragoste din partea tatălui său, preocupat excesiv de sine. În plus, abia instalat la han, băiatul e cuprins de neliniște: în fiecare noapte aude un plâns tânguitor, care îi pare a veni din însuși cerul rămas fără lună. Oare unde o fi dispărut luna? Să fie oare dispariția lunii cea care face soarele atât de dogoritor și împiedică ploaia să cadă? În jurul acestui mister se vor învârti încântătoarele povești depănate la han, prin grija doamnei Chang, care pare coborâtă din cer, aducând lumină, grație și echilibru în Satul Cerului Senin, odinioară numit Satul Muntelui Nesfârșit, în locul căruia se întinde acum o uriașă Clătită de Piatră.
La ceas de seară, doamna Chang alungă întunericul cu ajutorul lampioanelor de licurici și îi adună în jurul ei pe puținii oameni ai hanului, compensând prin blândețea vorbelor și puterea poveștilor lipsa luminii argintii a lunii după care tânjesc cu toții. Poveștile, paisprezece la număr, se înșiră una după alta precum perlele într-un șirag. Mai ales că doamna Chang face un pact cu Rendi: dacă una din poveștile sale îl va face să râdă, va trebui ca pentru fiecare poveste istorisită de ea să spună și el o poveste. Așa aflăm povestea celor șase sori, a brățării de jad, a cântecului de cocoș, a peștilor dansatori, a Tigrului Alb, a Doamnei Lunii și a Spiritului Muntelui. Povești care, dincolo de linia unduitoare a fanteziei, dezvăluie ceva din sufletul povestitorului, creează și restabilesc legături, înlocuiesc vechile resentimente cu noi credințe, schimbându-i în bine pe cei care le împărtășesc.
În palatul bucuriei, oamenii nu sunt ocoliți de necazuri, dar le depășesc prin bunătate și compasiune. Iar secretul păcii este iertarea. Iată doar câteva din darurile de înțelepciune ale întregii povești, grație cărora luna își recapătă locul pe cer, iar Rendi regăsește drumul spre casă. Cum anume, vă invit să descoperiți, urmând cu sufletul la gură calea unei secrete constelații de simboluri. Vă puteți bucura de lectura acestei cărți împrumutând-o de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.