De ce are ziua de muncă 8 ore?
5 întrebări şi răspunsuri despre salariu
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iunie 2022, 18:00 / actualizat: 26 iunie 2022, 9:28
Dar cum stă treaba cu lungimea zilei de muncă, de ce e tocmai de 8 ore?
Revoluţia industrială a fost cea care a pus capăt lungimii tradiţionale a zilei de muncă, despre care se considera că ţine de la răsărit şi până la apusul soarelui. Muncitorii au început să fie plătiţi cu ora, ceea ce nu era neapărat un lucru bun, pentru că ziua de lucru ajungea să se prelungească şi la 16 ore. Sindicatele au luat cuvânt tot mai des împotriva acestor practici: zidarii din Melbourne de exemplu au adus ca argument căldura zilei de vară, care nu permitea un program atât de lung fără să pună în pericol sănătatea oamenilor: în 1856 aceştia au intrat într-o grevă; care a durat câteva luni, dar măcar au reuşit să reducă ziua de lucru la 8 ore.
În Statele Unite, în 1791 muncitorii din Philadelphia s-au înţeles ca programul de lucru să fie de 10 ore… dar cu o pauză de masă de 2 ore. Zeci de ani au avut loc proteste şi greve vizavi de acest subiect, până când în 1886 350 de mii de muncitori au încetat lucrul într-o acţiune comună. Situaţia a luat o turnură urâtă când poliţia a deschis focul asupra mulţimii, ucigând 4 persoane.
În Marea Britanie, în 1817 un proprietar de fabrică pe nume Robert Owen a creat sloganul: „8 ore de muncă, 8 ore de odihnă, 8 ore de distracţii”. Ideea s-a răspândit cam lent printre proprietarii altor fabrici, programul de lucru fiind impus de sindicatele britanice abia în 1884. De altfel Owen a rămas cunoscut şi pentru alte măsuri interesante: nu angaja copii sub 10 ani (o raritate în epocă) şi a înfiinţat creşe, grădiniţe şi şcoli pentru copiii celor care munceau pentru el.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.