O persoană pierde deja 44 de ore de somn pe an. Care este motivul?
Creşterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice reduce timpul de somn al oamenilor din întreaga lume, iar problema se va agrava semnificativ până la sfârşitul secolului, dacă omenirea nu reuşeşte să limiteze emisiile de dioxid de carbon, potrivit unui studiu recent.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iunie 2022, 12:00 / actualizat: 25 iunie 2022, 17:45
Creşterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice reduce timpul de somn al oamenilor din întreaga lume, iar problema se va agrava semnificativ până la sfârşitul secolului, dacă omenirea nu reuşeşte să limiteze emisiile de dioxid de carbon, potrivit unui studiu recent.
La această concluzie a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, care între 2015 şi 2017, a colectat date de monitorizare a somnului utilizate de peste 47.000 de oameni din 68 de ţări. Datele colectate au fost comparate cu datele meteo locale. Rezultatele arată că în nopţile neobişnuit de calde, cu peste 30 de grade Celsius, oamenii dorm cu aproximativ 14 minute mai puţin. Studiul a arătat că, în medie, o persoană pierde deja 44 de ore de somn pe an. Această pierdere a somnului se datorează faptului că organismul are nevoie să se răcorească înainte de a adormi, dar devine mai dificil când este prea cald.
Combinarea datelor cu diferite scenarii climatice arată că până la sfârşitul anului 2099, timpul de somn pierdut poate creşte de la 50 la 58 de ore pe an. Probabilitatea ca somnul să dureze mai puţin decât cele şapte ore optime creşte, de asemenea, odată cu creşterea temperaturii. În plus, cercetătorii au descoperit că anumite grupuri erau mai vulnerabile decât altele, astfel încât efectul temperaturii asupra pierderii somnului a fost semnificativ mai mare la persoanele din ţările cu venituri mai mici, precum şi la vârstnici şi femei.
Cercetările mai arată că oamenii nu şi-au schimbat comportamentul zilnic pentru a face faţă lipsei somnului, adică nu au reuşit să compenseze orele pierdute de odihnă, trăgând un pui de somn în timpul zilei. Nici respondenţii nu s-au adaptat la căldura sezonieră, nefiind mai uşor să doarmă într-o noapte caldă la sfârşitul verii decât la începutul verii.
Rezultatele studiului ar trebui să fie o introducere într-un studiu mai larg al condiţiilor de somn ale populaţiei care trăieşte în cele mai calde regiuni ale lumii, în special în Africa, America Centrală şi Orientul Mijlociu. Acest subiect trebuie să fie, mai presus de toate, în centrul atenţiei factorilor de decizie şi politicienilor care vor fi responsabili cu adaptarea oraşelor şi locurilor de reşedinţă la creşterea aşteptată a temperaturii. (www.aktualno.com)
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.