Unul din marii gânditori ai iluminismului, a influenţat, alături de Voltaire şi Diderot, principiile de drept şi conştiinţa socială a epocii în care a trăit. În 28 iunie 1712 s-a născut Jean-Jacques Rousseau:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
28 iunie 2022, 06:00 / actualizat: 28 iunie 2022, 10:21
Unul din marii gânditori ai iluminismului, a influenţat, alături de Voltaire şi Diderot, principiile de drept şi conştiinţa socială a epocii în care a trăit. În 28 iunie 1712 s-a născut Jean-Jacques Rousseau:
A crescut într-un cartier de meşteşugari din Geneva, tatăl său fiind ceasornicar. În copilărie romanul său preferat era Vieţile paralele ale oamenilor iluştri, din care îi citea acestuia în timp ce lucra. Încerca să imite eroii din acest roman, iar conversaţiile pe această temă i-au format spiritul republican. La 13 ani a ajuns ucenic al unui notar, iar 2 ani mai târziu îl regăsim încercând să înveţe meseria de gravor de la un meşter care-l bătea. Era încă adolescent când a cunoscut-o pe Françoise-Louise de Warens; femeia avea pe atunci 29 de ani, iar iniţial Rousseau i se adresa cu apelativul de „maman”, deşi în câţiva ani relaţia lui cu aceasta a devenit orice altceva decât filială. Ea şi cercul ei, alcătuit din membri educaţi ai preoţimii catolice, au fost cei care l-au introdus pe Rousseau în lumea scrierii şi a ideilor. S-a dedicat studiilor în filosofie, matematică şi muzică; chiar a călătorit la Paris pentru a prezenta Academiei un sistem propriu de notaţii muzicale, care însă a fost respins. În capitala franceză a întâlnit-o pe Thérèse Levasseur, care lucra ca menajeră în hotelul în care locuia Rousseau. Cei doi au avut o relaţie de durată şi au fost părinţii a 5 copii, care au fost daţi, cu toţii, la orfelinat. 4 ani mai târziu îl întâlnea pe Diderot şi participa la un concurs al Academiei din Dijon, cu un eseu despre consecinţele progresului asupra moravurilor publice.
În 1762 au apărut cele mai importante cărţi ale sale, Despre contractul social şi Emile (un roman pedagogic), prompt interzise în Franţa şi la Geneva. A fost nevoit să se refugieze în Anglia, la invitaţia lui David Hume, dar nici acolo nu şi-a găsit liniştea. Oficial s-a putut întoarce în Franţa abia în 1770, deşi Rousseau a încălcat cu mult timp înainte interdicţia călătorind sub un nume fals. Sănătatea lui mentală era însă în declin: în Anglia îl acuzase pe Hume că îi voia moartea, iar la Paris scria texte obsesive, autojustificatoare. Jean-Jacques Rousseau a murit la Ermenonville, în 1778.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.