Bugetare participativă: clujenii mai pot depune proiecte până duminică, 3 iulie
Propunerile cetățenilor pot fi încărcate pe platforma bugetareparticipativa.ro. Cele șase domenii pentru care se pot face propuneri sunt Alei, trotuare și zone pietonale, Mobilitate și siguranța circulației, Spații verzi și locuri de joacă, Amenajare sparii publice, Infrastructură educațională și culturală și Orașul digital.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 iulie 2022, 11:05
Șeful Direcției de Dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, arată că față de anii trecuți a fost dublată suma alocată proiectelor care urmează să fie realizate:
Suntem la a cincea ediție a procesului de bugetare participativă on-line. Se pot depune proiecte până în data de 3 iulie 2022, mai sunt câteva zile. Cetățenii pot depune câte un proiect pentru fiecare dintre cele șase domenii menționate pe site. Suma a fost mărită, valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 400.000 de euro, la edițiile precedente a fost 200.000 de euro. (Ovidiu Cîmpean)
Proiectele depuse până în prezent se referă, printre altele, la introducerea unor noi linii de transport în comun, extinderea transportului gratuit sau amenajarea unui punct de belvedere în zona Hoia.
Ovidiu Cîmpean precizează că cele mai multe propuneri vizează modernizarea unor spații publice din municipiu:
Deja au fost depuse peste 50 de proiecte, de exemplu a fost propusă amenajarea unei alei de promenadă pe malul râului Becaș. Avem și proiecte care propun montarea de mobilier urban, cum ar fi amplasarea unor cadrane sau ceasuri solare, în Europa Occidentală sunt întâlnite astfel de piese de mobilier urban care atrag privirea trecătorilor, dar care pot fi și educative pentru copii. (Ovidiu Cîmpean)
După expirarea termenului de depunere a proiectelor, prevăzută pentru duminică seara, urmează faza de evaluare, iar dosarele declarate eligibile vor fi votate de cetățeni.
Ovidiu Cîmpean arată că, potrivit regulamentului, doar 15 propuneri vor primi finanțare pentru a fi puse în practică în următorii ani:
O comisie tehnică analizează toate aceste proiecte până în 2 octombrie, iar în intervalul 3 octombrie – 6 noiembrie este etapa de vot a proiectelor, urmând ca în 14 noiembrie să fie afișate rezultatele finale. Sunt 15 proiecte selectate în fiecare an, acestea vor fi implementate în anii următori, sigur în funcție și de complexitatea lor. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.