A făcut filme încă din 1896 şi a condus cel mai modern studio din epocă. Pentru că, spre deosebire de pionierii bărbaţi ai cinematografiei, numele ei a trecut în uitare, vă propun să o cunoaştem pe Alice Guy-Blaché, prima regizoare de film din lume:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
1 iulie 2022, 06:00 / actualizat: 1 iulie 2022, 9:07
A făcut filme încă din 1896 şi a condus cel mai modern studio din epocă. Pentru că, spre deosebire de pionierii bărbaţi ai cinematografiei, numele ei a trecut în uitare, vă propun să o cunoaştem pe Alice Guy-Blaché, prima regizoare de film din lume:
Alice Guy-Blaché s-a născut la Paris în 1 iulie 1873. Avea 18 ani când şi-a pierdut tatăl, iar pentru că mama ei nu reuşea să-şi găsească un loc de muncă stabil, Alice s-a angajat ca dactilografă într-o fabrică. Trei ani mai târziu a trecut în serviciul unui producător de aparate foto; era vorba de o firmă preluată în 1895 de Gustave Eiffel şi Leon Gaumont. Oficial, Alice era secretară; neoficial însă a învăţat tot ce putea despre camere, despre strategii de marketing şi despre convingerea unor investitori. A participat şi la întâlnirea în cadrul căreia fraţii Lumiere şi-au proiectat primele filme. Tânăra a cerut atunci aprobare de la Gaumont să-şi facă un film al ei, care i-a răspuns:
„Pare un gest stupid de fetişcană, dar puteţi încerca, dacă doriţi. Cu o condiţie: asta să nu afecteze munca de birou”.
A devenit responsabilă de producţie în studiourile Beaumont şi, până în 1906, a fost singura femeie regizor din industrie. Îi plăcea să facă filme de călătorie şi de dans şi a realizat o peliculă despre viaţa lui Iisus, în care a folosit chiar efecte speciale. În 1907 s-a căsătorit cu un coleg de breaslă, s-a mutat în Statele Unite, iar în 1910 şi-a înfiinţat propria companie de film. Cum era privită activitatea ei?
„E un exemplu excelent a ceea ce poate să facă o femeie dacă i se dă ocazia„, scria pe atunci The moving picture news. Ani de zile Solax, compania înfiinţată de soţii Blaché în Fort Lee, a ţinut pasul cu industria cinematografiei, producând filme din ce în ce mai lungi şi mai complexe.
În 1918, Alice a fost părăsită de soţ, care a plecat la Hollywood pentru a-şi face o carieră pe cont propriu. A rămas singură cu doi copii, fiind aproape să fie răpusă când s-a îmbolnăvit de gripa spaniolă. Şi-a urmat soţul în 1919 la Hollywood şi, cu toate că nu au mai locuit sub acelaşi acoperiş, au continuat să lucreze un timp împreună. În 1921 soţii Blaché strânseseră însă atâtea datorii încât au trebuit să-şi încheie activitatea, vânzând tot ce deţinea studioul lor. În 1922 Alice Guy-Blaché s-a întors în Franţa şi nu s-a mai apropiat niciodată de cinematografie.
„A fost eşec sau succes? Habar n-am”, îşi rezuma viaţa în memorii Alice Guy-Blaché.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.