ultima fotografie cunoscută a lui Franz Kafka/Foto: wikipedia
Cu mesaje adesea codificate în parabole ce pot genera o varietate de interpretări, operele lui se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, tragicomică asupra realităţii. În 3 iulie 1883 s-a născut Franz Kafka:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
3 iulie 2022, 00:00 / actualizat: 3 iulie 2022, 10:21
Cu mesaje adesea codificate în parabole ce pot genera o varietate de interpretări, operele lui se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, tragicomică asupra realităţii. În 3 iulie 1883 s-a născut Franz Kafka:
Franz Kafka s-a născut în Praga, capitala Regatului Boemiei în timpul Imperiului Austro-Ungar, într-o familie de evrei aşkenazi. Limba lui maternă, în care a şi scris mai târziu, a fost germana, vorbită nativ în acea vreme de mai puţin de o cincime din populaţia oraşului. A studiat dreptul şi a lucrat un an la tribunalul din oraşul natal, apoi la o întreprindere italiană şi în final ca avocat la o companie de asigurări. A călătorit în Italia, Germania, Franţa şi Elveţiaşi a vizitat oraşul Arad, dar dacă privim întreaga lui viaţă, rar se convingea să plece din Praga. A frecventat până către sfârşitul vieţii un „cerc restrâns de literaţi. Cei mai apropiaţi prieteni i-au fost sora sa Ottla, scriitorul Max Brod şi actorul evreu Iţhak Löwy.
În 1909, Kafka a debutat literar cu o colecţie de opt schiţe publicate sub titlul Contemplare, în revista literară Hyperion din München. În lucrările sale, naraţiunea evoluează de multe ori labirintic şi fragmentar, iar temele abordate sunt alienarea, brutalitatea fizică şi psihologică, conflictul oedipal şi biblic dintre tată şi fiu, complexitatea absurdă a birocraţiei şi imposibilitatea omului de a înţelege sensul propriei existenţe. A întreţinut, între 1912 şi 1917, o corespondenţă asiduă cu Felice Bauer, cea care i-a fost de două ori logodnică, iar apoi, începând cu 1920, a corespondat cu Milena Jesenská, o cunoscută scriitoare cehă, care i-a tradus câteva povestiri.
În ciuda numeroaselor sale iubiri, Kafka a rămas toată viaţa celibatar, la fel ca multe din personajele sale. A avut o fire hipersensibilă şi a suferit de anxietate socială, insomnie, hipohondrie şi depresie. Din 1917 a început să manifeste semne de tuberculoză, dar a refuzat să se trateze într-un sanatoriu. Starea sănătăţii i s-a agravat şi, începând cu 1922, nu a mai putut lucra. La moartea lui Kafka, opera sa literară era în mare parte nepublicată, iar scriitorul a cerut ca manuscrisele sale să fie arse, o rugăminte care nu a fost îndeplinită de Max Brod, prietenul şi legatarul său testamentar.
Kafka a fost descoperit de publicul larg după al Doilea Război Mondial, când a influenţat scriitori de pe 3 continente, de la Albert Camus, Kobo Abe şi până la Gabriel Garcia Marquez.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.