Propunerile Guvernului de modificare a Codului Fiscal
Modificările propuse de Ministerul de Finanţe privesc aproape toate domeniile de activitate.
Creşte impozitarea în zona de hoteluri şi restaurante şi de la anul se schimbă şi sistemul de taxare a proprietăţilor.
Detalii ne aduce radactorul RRA Iulian Olescu:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 6 iulie 2022, 10:50
Proiectul publicat spre dezbatere publică prevede schimbări pe aproape toate zonele de impozite și taxe, majoritatea urmând a intra în vigoare de la 1/01/2023. Cu toate acestea, sunt și o serie de modificări ce ar urma să se aplice de la 1 august, deci peste mai puțin de o lună, printre ele creșterea impozitelor pentru câștigurile din jocuri de noroc, majorarea accizelor la țigări, alcool și băuturi alcoolice, reducerea plafonului până la care se aplică facilități fiscale în construcții, agricultură și industria alimentară de la 30.000 la 10.000 de lei lunar inclusiv, respectiv renunțarea la impozitul specific în domeniul horeca, adică hoteluri, restaurante, etc. și revenirea la impozitarea pe cifra de afaceri.
Printre schimbările ce ar intra în vigoare la începutul anului viitor se preconizează creșterea impozitului pe dividende de la 5 la 8 % dar și modificarea criteriilor pentru încadrarea în categoria A a microîntreprinderilor, prin reducerea pragului veniturilor obținute în anul precedent de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro și instituirea condiției ca micro-întreprinderea să aibă minimum un angajat cu contract activ. De asemenea, începând cu data de 1/01/2023 cota de TVA crește de la 5 la 9 % atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi destinate consumului uman și animal, cât și pentru serviciile de restaurant și de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră. Proiectul propune și modificarea impozitului pe clădiri prin calcularea acestuia pe baza valorilor cuprinse în studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, calculate de Uniunea Națională a Notarilor Publici.
Guvernul speră că, odată cu aceste schimbări, vor creşte încasările la buget, dar sunt şi multe reacţii negative la propunerile de modificare a Codului Fiscal.
Nemulţumiri au exprimat reprezentanţii din sectorul HoReCa. Ei spun că sunt măsuri împotriva acestei industrii, cu un impact sever asupra afacerilor.
Critici au venit şi din opoziţie, de la USR, care consideră că măsurile preconizare de guvern vor distruge părţi din economie şi îi vor sărăci şi mai mult pe români.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.