Învățăm scrierea de mână folosind inteligența artificială
Articol editat de cristina.rusu, 11 iulie 2022, 06:00 / actualizat: 11 iulie 2022, 8:59
Articol editat de cristina.rusu, 11 iulie 2022, 06:00 / actualizat: 11 iulie 2022, 8:59
Doi dintre membrii echipei, cofondatori ai proiectului, Tudor Tișe și Paul Pop, au fost invitaţi în studioul Radio Cluj:
— Este un algoritm care se bazează pe scrisul copiilor. Am încercat să învăţăm de la pedagogi şi de la experţi în domeniu ce înseamnă un scris bun şi ce înseamnă un scris de copil, care este adecvat pentru vârsta lui.
— Da; asta am şi încercat, să adaptăm metoda scrisului la tehnologia zilelor noastre, în care copiii sunt obişnuiţi cu medii mult mai interactive, să combinăm educaţia cu tehnologia care îi atrage.
— Suntem o echipă de 6 oameni, cu toţii studenţi la Universitatea Tehnică şi la Universitatea Babeş-Bolyai.
— Ideea a pornit dintr-o problemă reală: verişorul unei colege are o deficienţă de învăţare, pentru care am încercat să venim cu o soluţie. El trebuia să meargă la ore suplimentare; şi ne-am gândit să îmbunătăţim acest proces educaţional chiar de la primul lucru pe care ei îl învaţă în mod formal, respectiv scrisul.
— Copilul care va folosi aplicaţia şi va scrie o literă, va primi feedback cu ce a făcut şi ce nu a făcut bine. Părintele va putea să urmărească progresul copilului, iar profesorul va putea vedea cum progresează întreaga clasă.
— Aplicaţia se numeşte Manuscrito. În septembrie va fi în mod beta, deci va ajunge la un număr iniţial restrâns de şcoli, iarla începutul anului 2023 o vom lansa oficial.
— Dificil de cuantificat. Noi am început în noiembrie anul trecut. Au fost perioade mai dificile, în care aveam competiţii de câteva ori pe săptămână; weekendurile erau pline, erau seri muncite. Mai este multă muncă şi în viitor.
— L-am prezentat la mai multe concursuri, cel mai mare fiind Microsoft Imagine Cup, unde a câştigat titlul de cea mai bună aplicaţie educaţională din Europa, Middle East şi Africa. Am fost aleşi printre cele 4 echipe finaliste de la Fix Cluj şi suntem finalişti la Inovation Lab 2022. La Fix Cluj am câştigat 50 de mii de euro, bani pe care îi vom folosi pentru dezvoltarea aplicaţiei.
— Scriem de mână, dar în continuare învăţăm să scriem mai bine :).
— Un scris citeţ, care poate să fie înţeles. Activitatea neuronală este mult mai mare atunci când scriem; în plus, în fiecare an peste 900 de miliarde de euro se pierd din cauza analfabetismului.
Anca Bota / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.