Incendii, oameni evacuați, secetă – subiectul arzător al acestei veri [AUDIO]
Ţările mediteraneene, din Maroc până în sud-vestul Turciei, inclusiv Croaţia pe coasta adriatică se confruntă cu vaste incendii de vegetaţie, care au distrus mii de hectare de pădure şi au forţat numeroşi locuitori şi turişti să părăsească zonele ameninţate.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 18 iulie 2022, 11:53 / actualizat: 20 iulie 2022, 14:44
Ţările mediteraneene, din Maroc până în sud-vestul Turciei, inclusiv Croaţia pe coasta adriatică se confruntă cu vaste incendii de vegetaţie, care au distrus mii de hectare de pădure şi au forţat numeroşi locuitori şi turişti să părăsească zonele ameninţate.
În acelaşi timp, pe ţărmul Atlanticului sunt aşteptate temperaturi record, în Portugalia, Franţa şi Marea Britanie.
Marea Britanie şi Franţa aşteaptă luni, 18 iulie, temperaturi record, de peste 40 de grade Celsius.
În Franța, atenţionările de caniculă se suprapun celor privind riscul de incendii din sud-vestul ţării.
În Regatul Unit, valul de căldură a perturbat transportul public, iar oamenii au fost sfătuiţi să se protejeze, pentru că viața la poate fi pusă în pericol.
Guvernul britanic a declarat stare de urgență națională pentru prima dată în istoria sa din cauza temperaturilor record așteptate luni și marți, în special în centrul și estul țării.
Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a ridicat alerta „aviz de căldură și sănătate” la nivelul 4, cel mai ridicat posibil, în primele două zile ale săptămânii viitoare, când se așteaptă temperaturi de 40 de grade.
„La acest nivel”, potrivit comunicatului citat de „The Guardian”, boala și decesul pot apărea în rândul celor sănătoși și apți, și nu doar în grupurile cu risc crescut, mai ales în zonele coridorului A1 de la nord de Londra până în Lincolnshire, în zone precum Peterborough, Grantham, Sandy și Stevenage.
Purtătorul de cuvânt al British Met Office, Grahame Madge, a descris creșterea temperaturilor drept o situație potențial foarte gravă. Dacă ajungem la 40 de grade, vom depăși un prag iconic, ceea ce arată că schimbările climatice sunt acum printre noi, a avertizat el în declarații culese de Sky News.
Directorul executiv al organizației, Penny Endersby, a descris prognoza de căldură extremă ca fiind absolut fără precedent și a îndemnat publicul să ia în serios avertismentele.
Stilurile noastre de viață și infrastructura noastră, a avertizat el, nu sunt pregătite pentru ceea vine peste noi.
Relatează de la Londra corespondenta RRA Aura Neag:
Potrivit specialiştilor, creşterea temperaturilor e legată de schimbările climatice, care au facut ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai intense şi să dureze mai mult.
Corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman relatează:
Oameni de ştiinţă europeni au lansat un avertisment conform căruia suprafeţe uriaşe din Uniunea Europeană şi Marea Britanie sunt afectate de secetă.
Aproape jumătate din teritoriile acestora sunt vizate de alerte sau avertismente.
Savanţii Comisiei Europene au anunţat că lipsa de apă şi stresul cauzat de căldură contribuie la diminuarea recoltelor şi afectează producţia hidrocentralelor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.