Incluziv: Ce se întâmplă cu adulţii cu autism?
Articol editat de cristina.rusu, 19 iulie 2022, 14:08
Nu se întâmplă nimic cu adulţii cu autism. Motivele le rezumă Nicoleta Orlea de la Institutul Autism Voice:
Nu sunt specialişti formaţi pentru a lucra cu adulţi, iar pentru a aduce programe din afară nu au fost resurse. Al doilea motiv este că primele organizaţii care s-au fondat acum 20 de ani au fost iniţiate de părinţii acestor copii. Aceste organizaţii nu au putut să se dezvolte, ba chiar unele din ele se pregătesc să-şi înceteze activitatea din lipsă de fonduri. Apoi pentru o integrare – inclusiv pe piaţa muncii – ai nevoie de mult mai multe pârghii, Nicoleta Orlea.
O parte din tinerii cu autism participă la activităţile unor centre de zi, dar nu există nicio statistică în acest sens. În cele mai multe cazuri familiile rămân pe cont propriu, mai ales că numărul de locuri din centre este foarte scăzut:
Ne contactează multe familii care caută resurse pentru adolescenţi şi tineri, de la care aflăm de centrele în care tinerii nu sunt acceptaţi: nu neapărat din cauza faptului că ar fi tulburarea lor prea gravă, ci efectiv din lipsă de resurse. În România avem în proporţie de 80% centre mici, care nu pot acomoda mai mult de 30-40 de beneficiari. Apoi la tineri deja vorbim de alte resurse umane: de infirmieri, îngrijitori, terapeuţi ocupaţionali, de o extindere a echipei cu alţi specialişti decât la copii. Într-un an sau doi ne dorim să formăm specialişti care să lucreze cu adulţi cu autism, Nicoleta Orlea.
Soluţia stă în campanii de conştientizare, consideră Nicoleta Orlea: în a aduce la cunoştinţa oamenilor faptul că aceşti copii cu autism nu dispar odată ce împlinesc 18 ani. În acest context, am întrebat-o dacă ajută sau încurcă serialele de televiziune despre adulţi cu autism:
Dacă ne raportăm la seriale în care vedem medici străluciţi cu autism, acelea sunt doar fantezii (deşi foarte frumoase). Dar dacă ne uităm la seriale de tip reality TV, care arată lucrurile prin care trec cuplurile de persoane cu tulburare în spectru autist, acelea da, ilustrează mai mult cât de bine se poate ajunge dacă persoana respectivă primeşte resursele de care are nevoie de-a lungul vieţii, Nicoleta Orlea.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.