Laptele de măgăriță crește imunitatea
Articol editat de cristina.rusu, 22 iulie 2022, 06:00 / actualizat: 22 iulie 2022, 9:54
Ileana Berci: Eu am lucrat pe vase de croazieră până în 2017 şi evident că am ratat mai multe ierni pe care le-aş fi putut petrece în România. În plus, alimentaţia mea pe barcă a fost destul de precară. După acestea, sistemul meu imunitar a fost sub nivelul mării când m-am întors acasă, eram răcită din 2 în 2 săptămâni. Desigur că dacă te duci la doctor, vei primi un pumn de medicamente de la care să te faci bine, dar acelea tratează efectul, nu cauza.
Şi atunci mi-am zis să caut ceva care să mă facă bine, dar fără efecte secundare care să-mi afecteze organismul. Aşa am descoperit laptele de măgăriţă. Fratele meu are la Răteşti (jud. Satu Mare) foarte mult teren, peste 100 de hectare; el la momentul respectiv avea vaci, dar eu i-am propus să avem şi măgăriţe. Reacţia lui iniţială a fost: „Tulai, ce-ai păţit? Ai băut gaz, ai mâncat de pe jos?” Aproape 6 luni am insistat până când a acceptat să cumpărăm măgăriţe.
Alina Vigoniuc: De unde le-aţi cumpărat?
Ileana Berci: De prin toată ţara! Prima dată de la Bonţida am luat 9, pe urmă de prin Aghireş; am fost în Argeş, în Bacău, în Arad. Între timp ele s-au mai înmulţit; deşi ele se înmulţesc destul de lent, pentru că sarcina la măgăriţe durează 12-14 luni (doar la elefant durează mai mult). Deocamdată suntem la 152, dar targetul nostru pentru acest an este să avem 200.
Alina Vigoniuc: Laptele e colectat manual sau automatizat?
Ileana Berci: Deocamdată manual. 152 e totalul, dar cu lapte avem constant cam 50. Măgăriţele nu dau lapte seara şi dimineaţa ca vacile: ele fac lapte în principiu doar pentru puii lor; noi, ca să le mulgem, îi separăm pe pui aproximativ 2 ore, timp în care le dăm altceva de mâncare. Dar asta, după ce puiul are o lună de zile, pentru că el trebuie să fie destul de rezistent şi să mănânce şi altceva în afară de lapte. După 2 ore, măgăriţa reuşeşte să acumuleze undeva între 200-300 ml de lapte (ele nu au loc să acumuleze mult, iar puiul suge din 5 în 5 minute). Le mulgem asistaţi de pui, pentru că altfel nu primim lapte.
Alina Vigoniuc: Unde vindeţi laptele?
Ileana Berci: Facem parte din asociaţia ROA Cluj şi avem întâlniri săptămânale cu clienţii, dar postăm şi într-un grup închis pe Facebook, de unde oamenii comandă. Şi atunci evităm şi risipa alimentară, pentru că mulgem doar atâta lapte proaspăt cât se cere. Laptele de măgăriţă e foarte perisabil: are o valabilitate de maxim 7 zile, la 2-3 grade în frigider. De aceea nu ne facem stocuri, lucrăm doar cu lapte proaspăt.
Alina Vigoniuc: Ce părere are fratele tău acum?
Ileana Berci: El deja visează să meargă în Italia şi să aducă de acolo soiuri noi. E atât de fascinat, că l-ai putea duce în Australia la căutat aur şi nu ar fi interesat.
Alina Vigoniuc: Un bebeluş care a consumat lapte matern, va tolera şi laptele de măgăriţă. Dar cine nu a consumat lapte matern, nu îl va tolera pe cel de măgăriţă?
Ileana Berci: La adulţi lucrul acesta devine evident: dacă nu au fost alăptaţi când au fost mici, probabil că nici laptele de măgăriţă nu le va plăcea. Laptele de măgăriţă e similar laptelui matern ca proprietăţi şi gust; singura diferenţă e că laptele de măgăriţă are mai puţină grăsime, undeva între 0.5-0.8% vara şi 1-1.2% iarna.
Alina Vigoniuc / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.