Energia regenerabilă în România
În acest sens, aproape 700 de proiecte au fost depuse pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Energiei pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Articol editat de Andreea Leonid, 25 iulie 2022, 11:46
Invitat la „Apelul matinal” de la Radio România Actualități, secretarul general al Patronatelor din domeniul energiei regenerabile, Mihai Verșescu, a declarat că este nevoie de investiții în acest sector.
El susține, însă, că oamenii de afaceri sunt destul de reticenți din cauza deselor schimbări legislative din țara noastră.
Mihai Verșescu: Sursele de finanțare există. După PNRR va fi accesat fondul de modernizare, fond care va fi accesibil până în 2028. Numai pentru componenta producție, în fondul de modernizare, vom avea la dispoziție circa 12 miliarde de euro, dar o să avem nevoie de rețea pentru că noi producem energie, dar trebuie să o și debităm undeva. În al doilea rând, vom avea nevoie de legi ca să ne ofere predictibilitate și, nu în ultimul rând, să nu mai repetăm greșelile de după primul val de investiții, respectiv după 2013, când autoritățile au schimbat regulile în timpul jocului, fapt ce a condus ca în ultimii șase ani, sistemul energetic național să beneficieze de zero investiții. În cât timp investitorii își vor recupera banii, aici încă nu știm răspunsul pentru că prețul la energie este foarte volatil în momentul de față. Deci, poate să fie 50 de dolari, un exemplu, și mâine poate să fie și 200. Vom cunoaște după ce lucrurile se vor așeza.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.