Este recomandat să se apeleze doar în ultimă instanță la amânarea ratelor
Reducerea ratelor și trecerea de la ROBOR la indicele de referință IRCC au reprezentat principalele măsuri negociate în cadrul concilierilor.
Articol editat de Andreea Leonid, 25 iulie 2022, 13:50
Într-o declarație pentru Radio România Actualități, reprezentantul Băncii Naționale în Colegiul de coordonare al instituției, Alexandru Păunescu, recomandă consumatorilor să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credite.
Alexandru Păunescu: E o perioadă de creștere a dobânzilor, tendința este în continuare una crescătoare și e posibil ca în momentul în care se finalizează perioada de suspendare dobânzile să fie mai mari decât în momentul în care s-a solicitat suspendarea. Se calculează în continuare dobânzi pentru perioada pentru care s-a obținuti amânarea la plată a ratei și în momentul în care se va începe plata ratelor, la rată obișnuită se va adăuga dobânda care probabil va fi mai mare la momentul încetării suspendării plății, plus dobânda care s-a calculat pentru perioada de suspendare. E bine să se cântărească foarte bine opțiunea aceasta de amânare la plată, să se pună în balanță câștigurile și cu pierderile.
Alexandru Păunescu a mai spus că înainte de a decide amânarea plății ratelor la credite este bine ca mai întâi consumatorii să negocieze direct cu instituțiile abilitate sau să apeleze la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.