Petre Daea: Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică [AUDIO]
Petre Daea a mai spus că, de la intrarea Dunării în țară și până în judeţul Giurgiu, nu există nicio posibilitate de irigare, pentru că nivelul fluviului a scăzut.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 27 iulie 2022, 17:54
Ministrul a mai spus că problema grea este a zootehniei, și că în multe judeţe nu se mai pot alimenta cu porumb fermele zootehnice
O ședință operativă a avut loc astăzi la Ministerul Agriculturii, în care s-au dispus măsuri pentru asigurarea furajelor, astfel încât fermele mari ale ţării să poată furniza lapte şi să nu apară probleme din punct de vedere al alimentării cu acest produs, a spus ministrul Petre Daea.
Agerpres
……………………………………………………………………………………………………………..
Cultura de porumb din acest an ar putea fi calamitată în proporţie de 100% pe suprafeţele neirigabile.
În consecinţă, fermierii încep deja să îl recolteze, pentru a-l putea folosi ca furaj proteic pentru animale.
Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici:
Potrivit prefectului Nicuşor Halici, vor fi calamitate şi mare parte din culturile de primăvară de floarea soarelui.
Agerpres
…………………………………………………………………………………………………………………
In județul Bistrița-Năsăud, mai multe ferme zootehnice au semnalat probleme în alimentarea cu apă şi furaje, din cauza secetei.
Efectele secetei au fost discutate astăzi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, fiind semnalate probleme atât în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă sau menajeră, cât şi cu furaje pentru animale.
Directorul operatorului judeţean de apă-canal Aquabis, Ion Şandru, a afirmat că localităţile alimentate din lacul de acumulare de la Colibiţa, între care se numără şi municipiul reşedinţă de judeţ, Bistriţa – nu au probleme cu apa potabilă, gradul de umplere a lacului fiind de 96%.
El a mai menţionat că, în localitatea Cuşma, cinci din cele nouă izvoare de unde este captată apa au secat din cauza defrişărilor din ultimii ani, iar cartierul Figa din oraşul Beclean primeşte apă cu intermitenţe, din cauza faptului că acolo funcţionează şi staţiunea balneară Băile Figa, care consumă o cantitate foarte mare în sezonul estival.
Şeful Aquabis a precizat că cea mai afectată e localitate este Milaş, unde oamenii primesc apă doar sâmbăta, din cauza faptului că sursele folosite anterior, prin investiţiile făcute de administraţia locală, au secat.
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.