În județul Cluj nu s-a atins pragul de 90 la sută persoane recenzate!
În județul Cluj nu a fost depășit încă pragul de 90 la sută persoane recenzate, motiv pentru care cetățenii sunt îndemnați să apeleze la una dintre cele două metode de recenzare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 iulie 2022, 13:04
Dragi clujeni, pentru a putea să avem un oraș pe măsura așteptărilor noastre, haideți să facem toți acest demers civic de a ne recenza. Duminică se încheie recensământul. Pe cei care puteți, vă invităm la cele 11 centre fixe, unde veți fi ajutați de o persoană calificată. Centrele acestea și-au prelungit programul, aveau orarul până la ora 18.00, acum funcționează până la ora 20.00. (Emil Boc)
Primarul Emil Boc a făcut un nou apel prin care îndeamnă clujenii să participe la recensământ. Oamenii pot aștepta recenzorul care se deplasează la domiciliu sau, mai sigur, pot merge personal la unul dintre centrele de recenzare deschise în oraș. Acestea funcționează la sediile primăriilor de cartier, la Direcția de Evidență a Persoanelor de pe strada Moților, la Direcția Județeană de Statistică, în Iulius Mall și la Școala Constantin Brâncuși.
Potrivit datelor oferite de directorul Direcției de Statistică, Emilia Negrilă, la începutul acestei săptămâni în județul Cluj nu se atinsese pragul de 90 la sută pentru persoanele recenzate:
La nivelul județului, la începutul acestei săptămâni era recenzată 85,5 la sută din populația estimată de Institutul Național de Statistică. La celelalte recensăminte nu am avut o populație estimată și atunci, recensământul fiind și al locuințelor, s-a urmărit recenzarea locuințelor. Posibil ca și în 2011 să nu fi fost chiar sută la sută, dar a fost un procent mai mare, oricum. Peste 90, 95 la sută a fost recenzarea în 2011. (Emilia Negrilă)
Recensământul populației și al locuințelor oferă date statistice despre localitățile României în baza cărora sunt stabiliți indici de dezvoltare. Primarul Emil Boc arată că inclusiv unele dintre alocările bugetare se fac în funcție de numărul de locuitori ai fiecărei comunități:
Numărul polițiștilor dintr-o localitate, de exemplu, se raportează la numărul populației. Dacă nu ne recenzam, există posibilitatea să avem un polițist mai puțin, sau doi sau zece sau treizeci. Și gândiți-vă că un polițist prezent acolo unde trebuie poate preveni și poate să ne facă viața noastră mai sigură. Ca să nu mai vorbim de faptul că o parte dintre alocările financiare de la Guvern se raportează, iarăși, la populație. (Emil Boc)
Recensământul populației și al locuințelor se încheie duminică, 31 iulie. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în județul Cluj există mai multe localități rurale unde numărul cetățenilor care s-au recenzat este mai mare decât estimările făcute inițial.
Cu toate acestea, directorul DJS Cluj, Emilia Negrilă, apreciază că sunt șanse mici ca sută la sută din populația județului să fie recenzată:
Mai mult de 90 la sută din populație nu cred că poate fi recenzată, în condițiile în care cel mult cu un procent creșteam de la o zi la alta și în ultima perioadă ritmul a scăzut. Creșterea zilnică a fost și 0,8 și 0,5, deci nu cred că se va depăși 90 la sută. (Emilia Negrilă)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.