Povestea unui cuvânt: de unde vine boicotul?
Era tensionată situaţia în Irlanda anului 1879. Veniturile erau tot mai scăzute în agricultură, iar arenda era mare, ceea ce făcea ca tulburările să cuprindă încet toată ţara.
Articol editat de cristina.rusu, 30 iulie 2022, 00:00
În Mayo County, pe moşia lordului Erne, intendent era un fost căpitan pe nume Charles Boycott. Acesta nu doar că a refuzat să scadă arenda, ci a încercat să obţină o decizie de la tribunal, prin care arendaşii să fie daţi afară din case. Atunci a fost pus pe lista neagră de comunitatea locală: la magazin nu mai era servit, servitorii l-au părăsit, gardurile i-au fost vandalizate, dobitoacele i-au fost mutilate. Portretul lui a fost spânzurat în piaţa publică, iar pe urmă i s-a dat foc.
Se zice că preotul comunităţii, un oarecare părinte O’Malley, a folosit pentru prima oară numele căpitanului Boycott ca sinonim pentru această formă laică de excomunicare. În orice caz cuvântul a ajuns în jurnale şi, pentru că tulburările din Irlanda îi interesau şi pe cei din alte ţări, boicotul ca pedeapsă a dobândit repede o faimă internaţională.
Charles Boycott nu a îndurat mult presiunea: a părăsit Irlanda în 1880, după care s-a angajat pe o moşie din Suffolk.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.