Poate că v-aţi gândit atunci că, fiind vorba de cantităţi atât de mici, obţinute atât de greu, sigur nu există brânză de măgăriţă! Ei bine, există; şi e cea mai scumpă brânză din lume.
Ne-am gândi că Olanda, Elveţia sau Franţa este ţara în care se prepară cea mai scumpă brânză din lume, dar nu e aşa. De fapt aceasta provine din Serbia, iar ce o face specială e faptul că se prepară din lapte de măgăriţă. Ca să fie şi mai complicat, doar laptele unui anumit soi de măgăriţă balcanică e bun pentru această brânză, care e însă pe cale de dispariţie exceptând regiunea Zasavica din Serbia.
Problema e complicată de faptul că măgăriţele dau foarte puţin lapte: dacă de la o vacă ne putem aştepta chiar şi la 30-40 de litri pe zi, măgăriţa nu dă mai mult de 300 ml. Iar pentru 1 kg de brânză e nevoie de 25 de litri de lapte. Rezultatul seamănă, din câte se spune, cu brânza feta ca textură şi cu brânza de oaie ca gust. Preţul acestei specialităţi ajunge la 1200 de euro kilogramul.