Când se va redeschide Salina Praid?
Inițial s-a anunțat redeschiderea salinei pe data de 26 iulie, apoi termenul s-a prelungit pe 31 iulie, iar acum, singura certitudine e că în această săptămână nu se redeschide, a declarat pentru Radio Tg.Mureș liderul de sindicat de la Salina Praid, Kelemen Jozsef:
Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2022, 09:09 / actualizat: 6 august 2022, 10:37
Săptămâna aceasta salina e închisă și nu mă pot pronunța dacă săptămâna viitoare se redeschide, vom vedea doar ce va apărea pe site. Oamenii își vor primi salariile, atât cei de la exploatarea sării, cât și de la partea turistică. Livrările de sare le facem, zilnic 300 de tone. Sunt afectate atât partea turistică, cât și cea de producție, dar livrăm din stoc fiindcă deocamdată avem în jur de 20.000 de tone de sare vrac.
Kelemen Jozsef a explicat că incidentul din 23 iulie nu a fost unul previzibil, în condițiile în care în apropierea noii fisuri exista o alta, care de ani de zile se tot deschidea iar pompele erau pregătite să scoată apa. Acum, în schimb, a apărut o nouă deschidere a unui izvor subteran, care a antrenat și nămol în zona galeriei de acces și care necesită lucrări mai ample de reparație.
Ce mai poți vizita în județul Harghita, ca alternativă la închiderea Salinei Praid
Casa răsturnată și parcul de mângâiat animale, printre obiectivele turistice inedite ale județului Harghita. Aplicaţia „Visit Harghita” a întocmit o listă cu obiective turistice şi activităţi de vacanţă, începând chiar cu Praidul și împrejurimile sale.
Care sunt acestea, aflăm de la directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Szabó Károly:
Sunt activități experimentale prin zonă, precum în Corund șlefuirea aragonitului pentru a face bijutieriile proprii, plimbare cu căruța ori vizitare punct gastronomic locae. Apoi, Canionul de sare din Praid, ștranduri sărate, acum recent s-a înființat o casă răsturnată unde totul e răsturnat. Turiștii pot veni și în zona Odorheiul Secuiesc să viziteze Parcul MiniTransilvania, în zona Zetea parcul de mângâiere a animalelor, o activitate foarte faină pentru familii cu copii, pentru că acolo sunt vreo 60 de animale, inclusiv iepuri albi și capre.
Szabo Karoly recomandă descărcarea aplicației VISIT Harghita, de pe care se pot vedea și obiective precum „Casa fluturilor” din Praid, Rezervaţia Geologică Dealul Melcului din Corund sau Statuia „Inima lui Isus” de pe Dealul Gordon.
În plus, celor care şi-au programat vacanţa în zonă li se recomandă şi diverse alte activităţi, precum olărit, prelucrarea iascăi sau prepararea faimosului kürtöskalacs (colac secuiesc).
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.