Ascultă Radio România Cluj Live

Celebrul cabaret Lido din Paris se închide

Restaurantul, care timp de decenii a fost unul dintre simbolurile nuits folles din Ville Lumière, cu legendarele sale spectacole de revistă, a fost preluat la sfârșitul anului trecut de grupul hotelier Accor, care, a anunțat imediat un „proiect de reorganizare”, cu un plan de concedieri pentru 85% din personal.

Celebrul cabaret Lido din Paris se închide

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2022, 06:00 / actualizat: 3 august 2022, 8:11

În locul cabaretului va rămâne o sală de spectacole anonimă. Dispare astfel o altă emblemă a unui Paris îndepărtat.

Cabaretul Lido a fost lansat de frații Joseph și Louis Clerico, sosiți din Piemont, la sfârșitul anilor 1920, care şi l-au luat înapoi în 1946, dându-i o notă de italian style prin numele celebrei insule venețiene.

Intenția a fost de a crea pe Champs Elysées un loc elegant care să funcţioneze după formula „dinner-show”, pentru a se diferenția de celelalte locuri frecventate de o clientelă ceva mai populară. Astfel, conducerea o angajează pe „Miss Bluebell”, pe numele ei adevărat Margaret Kelly, o dansatoare irlandeză care își datorează numele de scenă culorii ochilor. Artista conduce o trupă de balerine, care îi poartă numele, Bluebell Girls. Toate cu o pregătire clasică, dar cu un fizic mult prea impunător pentru a dansa pe notele lui Ceaikovski sau ale lui Chopin.

În decurs de câțiva ani, grație unui stil capabil să îmbine un ritm antrenant cu un look unic, realizat graţie costumelor special create pentru fiecare spectacol în parte, dobândesc o faimă internațională. Succesul vine imediat.

De-a lungul anilor, la mesele localului Lido s-a perindat tot jet set-ul; internațional: de la Elvis Presley la Alain Delon, dar și Serge Gainsbourg, Liz Taylor, Frank Sinatra și Winston Churchill.

Un punct de întâlnire pentru vedetele din întreaga lume, care atunci când poposeau la Paris pentru angajamentele lor nu omiteau să viziteze unul dintre templele vieții sociale pariziene. Toată lumea era captivată de spectacolele de balet maiestuoase și coregrafiile luxuriante, care animau serile de la Lido.

În 1977, în perioada sa de apogeu, restaurantul s-a mutat puţin mai departe, pe aceeași stradă celebră, dar într-un local mult mai mare, cu şase mii de metri pătrați de suprafață, o sală panoramică cu 1.150 de locuri și un sistem care permitea spectatorilor de la parter să urmărească mult mai bine spectacolele, după cină. Pentru Lido este consacrarea definitivă, care dă startul unei a doua perioade de aur, în care faima sa continuă să crească.

Momente de glorie din altă epocă.

În 2015, conducerea a încercat să relanseze brandul, încredințând spectacolele regizorului belgian de teatru Franco Dragone. Însă chiria exorbitantă, care potrivit presei franceze s-ar ridica la 5 milioane de euro pe an, și criza coronavirusului au dat o nouă lovitură de grație unui sector care în primul trimestru al anului a înregistrat o scădere a veniturilor egală cu 26%, faţă de anul 2019. O tendință care a forțat şi alte locuri emblematice din Paris să-și revizuiască oferta.

Cum ar fi de exemplu cazul localului Crazy Horse, care a redus numărul de locuri sau şi mai faimosului Moulin Rouge, condus în continuare de unul dintre Clericoes, Jean-Victor, care a deschis în interior un bar și o sală de concert. O transformare, care, la Lido, nu a avut succes.

Programul a fost redus la câteva spectacole pe săptămână, unde participarea a scăzut la 42%, din 2012 până astăzi. Prea puțin pentru a acoperi o pierdere de 80 de milioane de euro, care nu a încetat să crească în ultimii ani.

Numeroasele proteste din ultimele săptămâni organizate în fața clubului de artiști și angajați nu au fost de niciun folos. În total, vor fi disponibilizaţi 157 din cei 184 de angajaţi. Potrivit Accor, localul îşi poate continua activitatea cu doar 39 de angajați, conducerea acestuia, fiindu-i încredințată lui Jean-Luc Chopin, fost director al Teatrului Chatelet. Negocierile sindicale dintre grup și muncitori vor începe pe 12 august.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 10:00

Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia

Înflorirea cireșilor, ‘Sakura’ în japoneză, un eveniment așteptat cu nerăbdare atât de japonezi, cât și de turiști, este...

Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia
Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip

Expunerea la soare, apă sărată și nisip poate afecta aspectul unghiilor tale. O manichiură impecabilă este un accesoriu esențial pentru orice...

Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip
VIDEO | Ați mânca un tort făcut cu roboți și baterii comestibile?
Diverse sâmbătă, 19 aprilie 2025, 12:00

VIDEO | Ați mânca un tort făcut cu roboți și baterii comestibile?

Oamenii de știință italieni și elvețieni au creat un tort care include roboți și baterii complet comestibile, pe care l-au numit RoboCake, a...

VIDEO | Ați mânca un tort făcut cu roboți și baterii comestibile?
Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 12:00

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei

Varza este o legumă extrem de benefică, bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Este cunoscută pentru proprietăţile sale detoxifiante...

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?