Are 96 de ani, dar anul trecut pe vremea aceasta încă mai avea concerte. De altfel, tot el deţine recordul Guinness pentru cel mai vârstnic autor al unui album muzical. Sărbătoritul zilei de astăzi este Anthony Dominick Benedetto:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
3 august 2022, 06:00 / actualizat: 3 august 2022, 8:11
Are 96 de ani, dar anul trecut pe vremea aceasta încă mai avea concerte. De altfel, tot el deţine recordul Guinness pentru cel mai vârstnic autor al unui album muzical. Sărbătoritul zilei de astăzi este Anthony Dominick Benedetto:
S-a născut la New York în 1926, într-o familie de imigranţi italieni. A crescut ascultându-i pe Al Jolson, Eddie Cantor şi Bing Crosby, dar şi artişti de jazz precum Louis Armstrong şi Joe Venuti, iar la 13 ani cânta deja în restaurante cu specific italian. S-a înscris la un liceu de artă, iar mai târziu a apreciat noţiunile de tehnică muzicală deprinse acolo, deşi a renunţat când avea 16 ani. A fost curier pentru Associated Press şi a avut alte câteva joburi prost plătite, dar în general se concentra pe oportunităţile muzicale, cântând în restaurante şi la concursuri pentru amatori. A fost înrolat în al Doilea Război Mondial şi a făcut parte din trupele americane de ocupaţie din Germania, deşi după un timp a fost transferat într-o unitate specială de entertainment pentru soldaţi. Pe atunci armata americană era încă segregată rasial: faptul că Bennett a luat cina cu un prieten de culoare i-a adus o schimbare de divizie, fiind transferat la serviciul de înregistrare a mormintelor.
Primele înregistrări le-a realizat în 1949, dar a fost imediat apostrofat de colegii de breaslă să nu încerce să-l imite pe Frank Sinatra. A ajuns în fruntea clasamentelor pop cu Because of you, ceea ce l-a convins să rămână fidel genului până prin 1953, când a avut un succes extraordinar cu Rags to riches, care l-a adus mai aproape de jazz. În acelaşi an a fost solicitat să compună piese pentru un muzical de pe Broadway, ceea ce a deschis apetitul lui Bennett pentru muzica destinată unor piese de teatru. Mai merită să menţionăm piesa Stranger in paradise, cu care a debutat cariera internaţională a artistului. În anii ’90, cu ajutorul fiului său, a început să frecventeze o serie de emisiuni cu o audienţă mai tânără; receptarea lui în aceste programe i-a făcut pe cei de la New York Times să scrie că „Tony Bennett nu doar că a trecut peste diferenţa generaţională, ci a demolat-o pur şi simplu”.
În concerte, Bennett obişnuia să cânte câte-o piesă precum Fly me to the moon fără microfon, demonstrându-şi astfel puterea proiecţiei vocale. De neuitat rămâne apariţia lui la festivalul Glastonbury din 1998, unde a surprins participanţii – murdari de noroi până la urechi – apărând într-un costum imaculat şi cântând numai melodii despre vreme. Tony Bennett a vândut peste 50 de milioane de albume de-a lungul carierei sale.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.