Motivele pentru care rişti să te îngrași atunci când ţii post
Unele studii investighează motivul pentru care unii oameni par să se fi născut tot timpul flămânzi și, prin urmare, destinați să rămână grași.
Articol editat de cristina.rusu, 4 august 2022, 12:00 / actualizat: 4 august 2022, 15:48
Hormonul leptina produs de celulele adipoase are sarcina de a informa creierul când rezervele stocate se epuizează. Acest lucru se poate întâmpla după câteva ore de post sau în timpul unei diete sărace în calorii, deoarece nivelul leptinei din sânge scade, creierul trimite semnalul, iar apetitul crește.
Un studiu recent publicat arată însă că fenomenul nu afectează doar creierul, ci implică și sistemul endocrin, care include glandele pituitare și suprarenale, cele care secretă un alt hormon, corticosteronul, care reglează energia, răspunsurile la stres și aportul alimentar.
Creierul activează grupuri specifice de neuroni, dintre care două sunt cele mai importante: neuronii POMC care reduc apetitul și consumul de alimente și neuronii AgRP, care produc peptida aferentă, un stimulator puternic al apetitului.
Tulburările de alimentație și obezitatea, în special, sunt printre cauzele cele mai comune ale unei varietăți de boli din societățile industrializate din întreaga lume, în special bolile cardiovasculare cu dizabilități permanente sau consecinţe fatale, cum ar fi atacurile de cord, diabetul sau accidentul vascular cerebral.
Încercările de a influența comportamentul alimentar cu medicamente s-au dovedit până acum ineficiente și astfel, se caută o nouă terapie care să fie capabilă să moduleze excitabilitatea rețelelor care controlează comportamentul alimentar, deoarece, în acest fel s-ar face un pas decisiv către controlul obezităţii larg răspândită, care derivă şi din mâncatul continuu, uneori ireprimabil, care poate duce la bulimie. Din acestea și din alte motive, obezitatea sau excesul de greutate nu trebuie tratate cu soluții universale, deoarece remediile pot fi mai rele decât boala.
Cercetătorii de la Universitatea din Köln au dezvoltat recent o nouă abordare pentru tratarea tulburărilor de alimentație, demonstrând că un grup de celule nervoase din hipotalamus (AgRP) controlează eliberarea de lizofosfolipide endogene, care, la rândul lor, controlează excitabilitatea celulelor nervoase din cortexul cerebral care stimulează. aportul alimentar.
La început, postul produce receptori pentru leptină care te fac să slăbești, pentru ca apoi să producă mai mult corticosteron, care stimulează în schimb foamea. Cu alte cuvinte postul declanșează un fel de alarmă în creier și în mecanismul hormonal care cere compensarea lipsei de hrană.
Aceste noi descoperiri denunţă inadecvarea tuturor formelor de post „după ureche”, precum postul intermitent sau chiar cel absolut, deoarece se alterează rata de productie a leptinei, ceea ce determina scăderea în greutate, în favoarea unei producţii mai mari de substanţe cortizonice, care sunt deosebit de nocive pentru diabetici şi pentru persoanele cu boli cardiovasculare.
Aceste constatări privind controlul comportamentului alimentar ar putea contribui în viitor nu numai la tratamentul tulburărilor de alimentație, ci și al bolilor neurologice și psihiatrice.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.