România trebuie să ajungă la o rată de reciclare a deşeurilor de 55%, în trei ani
În paralel, trebuie redusă cantitatea de deşeuri municipale, depozitate în rampele de gunoi. În prezent, ţara noastră depozitează 70% din gunoi, în timp ce media europeană este de 24 de procente, iar restul se reciclează.
Articol editat de Camelia Velțan, 4 august 2022, 13:40 / actualizat: 4 august 2022, 15:47
Județul Bistriţa-Năsăud a făcut paşi importanţi în această direcţie. A reuşit creşterea cantităţii de deşeuri reciclate de la 11% anul trecut, la 40 de procente în luna iulie a acestui an.
Dacă până anul trecut de la poarta casei se ridica doar gunoiul menajer și plasticul, acum se procedează altfel. Cristian Nicolae, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, explică.
Cristian Nicolae: Noi avem 70% din utilizatorii casnici în județul nostru care trăiesc la case şi nu-i mai punem cetățeni să meargă la semiîngropare și să ducă la 2 km de domiciliului lui deșeurile din sticlă și deșeurile din hârtie, carton, le colectăm în acei saci albaștri și verzi și a crescut foarte mult gradul de reciclare a deșeurilor, practic a crescut calitatea colectării selective.
Dacă până anul trecut sau putut valorifica doar 11% din cantitatea de deșeuri colectate selectiv, anul acesta procentul a crescut la 40%, în special datorită locuitorilor din orașe.
Cristian Nicolae: Sper să înțeleagă și cetăţenii din rural importanța colectării selective. Noi mergem peste tot la ei, discutăm cu ei.
Din vânzarea deșeurilor reciclate s-a încasat în 2021 un milion și jumătate de lei, însă anul acesta Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri şi-a propus dublarea sumei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.