Schimbarea la Faţă a Domnului – Îndumnezeirea naturii omeneşti
Probajele, adică Schimbarea la Față a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este un îndemn la meditație pentru toți creștinii.
Articol editat de cristina.rusu, 6 august 2022, 00:00 / actualizat: 7 august 2022, 10:43
Când Mântuitorul a urcat din nou pe Muntele Taborului pt rugăciunile cele către Dumnezeu Tatăl, au fost martori doar trei dintre ucenicii săi: Petru, Iacov și Ioan, care au văzut minunea schimbării, Slava Lui cea negrăită, fața luminoasă ca soarele, hainele Lui albe ca zăpada.
De aceea, la Probaje toate se schimbă, în momentul trecerii de la vară la toamnă: apele se răcesc, buruienile și florile câmpului pălesc, berzele se cârduiesc și se îndreaptă spre ținuturi mai calde.
Șerpii, șopârlele și toate vietățile intră în pământ la adăpost, dar semnul cel mai trist pentru sufletul omului este faptul că frunza codrului începe să se îngălbenească.
Tot în popor se mai spune că de Schimbarea la Faţă nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să te certe cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la Faţă.
Din această zi se interzice scăldatul, dar şi culcatul afară.
Pentru că este în timpul postului de Sfânta Maria Mare, Schimbarea la Faţă se prăznuieşte prin dezlegare la peşte. Mii de pelerini din România merg, în fiecare an, de Schimbarea la Faţă pe Muntele Tabor, singurul munte izolat din Israel, care se află în regiunea Galileea de Jos, la aproximativ nouă kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numeşte Muntele Schimbării la Faţă a lui Hristos.
Așa cum chipul omului este oglinda sufletului tot așa și codrul își schimbă înfățișarea după vreme și după vremuri.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.